Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárca összesítése szerint a mintegy 400 pénzintézet közül 79 nyújtott be keresetet az első törvény nyomán a bíróságokhoz. Eddig 59 ügyben teljes, 3 perben részleges pernyertesség volt az állam részéről, míg négy ügy került az Alkotmánybíróság (Ab) elé. Október közepéig az elsőfokú eljárások várhatóan lezárulnak. Az IM szerint november közepére zárulnak a másodfokú eljárások, majd a Kúria 2015. január első felében érhet az ügyek végére.

Véleményem szerint nagyon helyes, hogy az ügyben az Ab is állást foglal. A jogszabály pedig mindenben kiállja az alkotmányosság próbáját - fogalmazott Trócsányi.

Rogán: gyorsítunk

Az első kört a magyar kormány 72:7-re nyerte - interpretálta az ügyek állását Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A következő kör attól is függ, hogy a bankok milyen mértékben tudnak élni az időhúzással. Arra kérem az Ab-t, hogy a lehető leghamarabb hozza meg a döntését, akár minden más ügyet megelőzve - mondta Rogán.

A bankok agresszív eszközökkel gyakorolnak nyomást, ez véleményem szerint elfogadhatatlan. Ma pedig levélben arra kérem a frakció nevében Áder János köztársasági elnököt, hogy a parlament által a múlt héten elfogadott második devizahiteles törvényt minél előbb írja alá, hogy azt kihirdessék - közölte Rogán.

A tervek szerint november 4-én kerülhet a frakció elé a fair bankokról szóló jogszabály - amely erősíti a piaci versenyt is -, majd utána mehet a parlament elé - jelentette be Rogán. Akkor lesz téma a forintosítás is, akkor még csak a jövendőbeli jogszabály ütemezésről lesz szó - mivel ezzel folytatódik majd a bankok elszámoltatása - hangsúlyozta a politikus. A fair banki szabályok kialakításánál a német és az osztrák joggyakorlatot veszi alapul az igazságügyi tárca.