Rugalmasabbá vált az árfolyamgáttal érintett szerződések futamidejének meghosszabbítása, ugyanis egy rendeletmódosításnak köszönhetően a pénzügyi intézmények az árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett kölcsönök futamidejét a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdő időpontjától számított hatvanadik hónap végén vagy - ha az korábbi időpontra esik - az eredeti futamidő lejártakor, az akkor fennálló tartozás figyelembevételével is meghatározhatják. A nemzetgazdasági tárca rendelete hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, s a kihirdetését követő napon - vagyis április 14-én - hatályba is lépett.

Az NGM február 1. óta hatályban lévő rendelete szerint a forintosítással és árfolyamgáttal egyaránt érintett fogyasztói kölcsönszerződések esetében az elszámolás, illetve forintosítás fordulónapjától - azaz 2015. február 1-jétől - számítva úgy kell a hátralévő futamidőt megállapítani, hogy azt kell feltételezni, a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60. hónapig a 3 hónapos BUBOR és a kamatfelár megegyezik a forintra átváltás napján alkalmazott 3 hónapos BUBOR-ral, továbbá a hiteladós időben teljesíti törlesztési kötelezettségeit. A mostani módosítás nyomán a "BUBOR-ral" helyébe a "BUBOR-ral és kamatfelárral" szöveg lépett.

Az elszámolást követően fennmaradt, forintban kifejezett gyüjtőszámlahitel-tartozást a futamidő megállapításánál nem kell figyelembe venni. Az árfolyamgáttal érintett szerződések esetén a hátralévő futamidőt úgy kell meghatározni, hogy az árfolyamgát alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60. hónap után esedékes törlesztőrészletek ne haladják meg a 60. hónapban megfizetendő törlesztőrészlet 115 százalékát, vagyis az árfolyamgát időszakát követően a törlesztőrészletek legfeljebb 15 százalékkal növekedhetnek. Ennek érdekében meg lehet hosszabbítani a futamidőt a hiteladós - vagy ha az adóstárs fiatalabb, az ő - 75. életévének betöltéséig.

A rendelet most kiegészült egy új bekezdéssel, amely szerint a pénzügyi intézmények az árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett fogyasztói kölcsönök futamidejét a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdő időpontjától számított hatvanadik hónap végén vagy - ha az korábbi időpontra esik - az eredeti futamidő lejártakor, az akkor fennálló tartozás figyelembevételével is meghatározhatják.

Az árfolyamgáttal és forintra átváltással egyaránt érintett szerződések esetében a 2015. februártól esedékes törlesztőrészletek nem haladhatják meg a 2015. januárit. Ez a korlátozás az árfolyamgát alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60. hónapig érvényes (a kamatváltozásból eredő esetleges törlesztőrészlet-emelkedés kivételt képez ez alól). Ezért a jövőben is törlesztési különbözet keletkezhet, amit hozzáadnak a hiteltartozáshoz.

Az árfolyamgátas ügyfelek az árfolyamgát kezdő időpontjától számított 60 hónapon belül bármikor kezdeményezhetik magasabb törlesztőrészlet fizetését. Ezt azért érdemes megfontolniuk, mert így megúszhatják a törlesztés későbbi, jelentősebb megugrását vagy a futamidő meghosszabbítását.