Lapunk információi szerint az árfolyam (a 180 forinton "rögzített" svájci frank) mellett a kormány és a bankok megállapodtak abban is, hogy a bankadó alapjából legyen levonható a lakáshitelezés és a kis- és középvállalati kihelyezési növekmény is. Úgy tudjuk, utóbbi esetében nem is tanúsítottak komolyabb ellenállást a pénzintézetek, hiszen - a korábbi hírekkel ellentétben - maguk sem számítottak arra, hogy ez magát az adót csökkentené.

Értesüléseink szerint, nagy valószínűséggel átmegy majd az a hitelelengedési javaslat is, ami Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levelében szintén szerepelt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elvárása szerint, amennyiben a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan értékesítéséről megállapodik a bank és ügyfele, a vételár feletti részt a finanszírozó elengedi, sőt 18 hónapon keresztül még lakhatási támogatást is folyósít. Amennyiben ez az adós kisebb értékű lakást vesz, ahhoz kaphat állami kamattámogatást. Utóbbi mértékéről még nincs még megállapodás, de értesülésünk szerint a bankok részéről maga a támogatás ténye feltétele az előbbi pont elfogadásának.

A kamatkedvezménnyel kapcsolatban Matolcsy levele csak annyit közöl, hogy az az állampapír-piaci referenciahozamhoz kötődne, korlátozott időtartamra szólna, és fokozatosan csökkenne.

A szociális rászorultság kiesett?

Ez a megfogalmazás viszont azért is furcsa, mert a hitelelengedés másik esete (ahol a Nemzeti Eszközkezelő által megvett ingatlannál kellene a bankoknak elengedni a vételár feletti tartozást) legalább kitér arra, hogy a magánszemélyek szociális alapú jogosultságát, valamint a lakhatás és a vásárlás feltételeit a kormány, illetve az Országgyűlés jogszabályban határozza meg. Az eddigi jogalkotási gyakorlat alapján ez persze jókora kockázatokat hordozhat a bankok számára.

Az sem mellékes ugyanakkor, hogy a mostani hitelelengedés biztosan nem hat kedvezően a fizetési morálra. Ez a lépés ugyanis olyan precedenst teremt, aminek romboló hatása ma még nem is igazán kiszámítható.

Jön a "speciális forinthitel"

Korábban egyes médiumok Matolcsy levelét diktátumknak nevezték. Információink szerint a dokumentum valóban annak tekinthető, hiszen a miniszter arra az esetre, ha a bankok nem fogadják el a feltételeket, így fogalmaz: "elismerve a konzultáció eredményeit, sikeresnek ítélve azt, zárjuk le a Kormány és a Bankszövetség közötti tárgyalásokat".

A levélből továbbá az is kiderül, hogy az árfolyamfixálást választók csak időlegesen mentesülnek a terhek alól. Az árfolyamok miatti különbözet gyűjtőszámlára kerül, és ezt a hátralékot is kamat növeli - ezt az NGM maga is speciális forinthitelnek nevezi. A törlesztés pedig 2015. január elseje után kezdődik.

Sokan vélhetik úgy, hogy ezzel kár foglalkozni, majd újra jöhet a hitelelengedés... Ezt a kockázatot viszont - legalábbis a bankoknak felszámított 1,5 százalékos garanciadíjból úgy néz ki - az állam, illetve az akkori kormány futja majd.

Keddig megállapodhat a kormány és a Bankszövetség

Az egyeztetés fogytatódik, Gyuris Dániel, a bankszövetség alelnöke az MTI-nek elmondta: a svájci frank esetében a 180 forintos védőárfolyam, mint alsó szint kormányrendeletben való rögzítése megfelel az eddigi szakértői tárgyalások határértékének. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a megállapodásnak, kormányzati intézkedéscsomagnak komplexnek kell lennie, amely minden érintett kategóriának megoldást kínál, vagyis azoknak is, akik még fizetőképesek, de szeretnének kiszámítható pályára kerülni, azoknak is, akik ingatlaneladással ki tudnak menekülni az adósságcsapdából, és azoknak is, akik számára a bérlakás a megoldás.

Az MTI korábbi közlése szerint a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalások várhatóan kedden zárulnak le, s a felek a tervek szerint aznap délután közös bejelentést tesznek.