Az augusztus 31-ei állapot szerint 1,2 millió háztartás csúszott meg a villany-, 882 ezer a gáz, 172 ezer pedig a távhőszámla kiegyenlítésével - derül ki abból a válaszból, amit Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter adott Józsa István szocialista képviselő részére. Ezek tetemes részében persze csak a befizetési határidő rugalmas kezeléséről van szó. Az áramdíjjal tartozók kétharmada, a földgázszámlával adósak fele került az 1-30 napos hátralékkal bírók táborába, ám a távhőszolgáltatónak tartozók esetében az egyharmadot sem éri el ez az arány.

A május végi adatokhoz képest ugyanakkor számottevően csökkent a díjhátralékos energiafogyasztók száma, részben az egyes szolgáltatók által nyújtott fizetési kedvezményeknek, részben a nyári időszak kisebb számláinak köszönhetően. A szolgáltatók korábbi tájékoztatása szerint a fizetési fegyelmet javítja, hogy tavaly 90 napról 60-ra csökkentették azt a határidőt, ami után kezdeményezhető a kikapcsolás. Amint arról beszámoltunk, a fűtési szezonban viszont újra jelentős növekedést prognosztizáltak az érintett társaságok.

A kikapcsolással fenyegetett háztartások száma az augusztus végi adatok szerint bőven meghaladta a háromszázezret, illetve tizedennyi nem lakossági fogyasztó van 60 napot meghaladó késedelemben, legalább egy szolgáltató felé. (Egy-egy fogyasztó egyszerre akár háromfelé, a gáz-, az áram- és a távhőszolgáltatójának is tartozhat.) Összesen 84,3 milliárd forintot várnak tőlük a szolgáltatók.

A 60 napon túli lakossági tartozások
EnergiaHátralékosok (ezer)Tartozás (Mrd Ft)Átl. tartozás (eFt)
Áram336,317,552,0
Földgáz325,219,058,4
Távhő108,319,1176,4
Forrás: NFM

Ami a háztartásokat illeti, többé-kevésbé igaz az az összefüggés, hogy minél régebbi a tartozás, annál magasabb az átlagos követelt összeg. Azoknál, akik 61-90 napos elmaradásban vannak, 46,5 ezer forint a villany-, illetve 34,3 ezer forint a gázszolgáltató által követelt átlagos összeg, míg a több mint egy éve tartozók esetében ez már 70 ezer forint körüli. A távhő esetében jóval nagyobb az átlagos tartozás, az egy éven túliaknál megközelíti a 340 ezer forintot.

A nem lakossági fogyasztóknál természetesen jóval nagyobb hátralékokról van szó. A 60 napon túli tartozások átlaga itt is a távhőszolgáltatók felé a legnagyobb, megközelíti az 1,13 millió forintot, míg a gáz- és áramszolgáltatók átlagosan több százezer forintot követelnek egy-egy hátralékos ügyfelüktől. A kormány döntése alapján október 15. és április 15. között, a fűtési szezon alatt egyes közfeladatot ellátó állami és önkormányzati intézményeknél tilos kikapcsolni a közműveket.

A 60 napon túli nem lakossági tartozások
EnergiaHátralékosok (ezer)Tartozás (Mrd Ft)Átl. tartozás (eFt)
Áram23,67,6320,9
Földgáz33,214,5438,0
Távhő5,86,61128,9
Forrás: NFM