A korábbi hónapok látványos drágulása után szeptemberben még nagyobb lendületet vett a banki szolgáltatások áremelkedése. Ahogyan erre a banki közlemények alapján számítani lehetett, a pénzintézetek többsége szeptembertől igyekezett áthárítani a tranzakciós illeték emelését, de bizonyosan benne van a tempós áremelkedésben a rossz ügyfeleken elszenvedett veszteségek és a különadó kompenzálása is.

Az év kilencedik hónapjában mindez azt eredményezte, hogy az 1,4 százalékos év/év inflációt 33-szorosan meghaladó mértékben, 45,7 százalékkal (!) nőtt a KSH által máshova nem sorolt pénzügyi szolgáltatások átlagára. (A statisztikai hivatal e körben a rendszeres beszedési megbízás, a bankautomatánál történő készpénzfelvétel, az internetes átutalási megbízás díja mellett a számlavezetési díjakat is monitorozza. A második legtempósabb drágulást a fogyasztói kosárban a dohányáruk (+18,9 százalék) produkálták, a harmadik helyre a repülőjegyek iratkoztak fel.

A legnagyobb mértékben azok a tételek drágultak, amelyeket tranzakciós illeték terhel, azaz a készpénzfelvétel és az átutalások díja húzza fel a banki szolgáltatások árindexét - tájékoztatta a Napi.hu-t Mináry Borbála, a KSH szakértője. Érdekes módon emelkedett a számlavezetés és a bankkártyák éves díjai is, pedig ehhez közvetlenül nem kapcsolódik tranzakciós adó. A szakértő szerint miután több bank csak októberben változtatott a kondíciós listáján, nem kizárható, hogy a 10. hónapban a banki szolgáltatások árindexe a szeptemberit is meghaladja majd.