Senki sem gondolhatta komolyan, hogy a Budapest által rendezendő 2017-es úszó világbajnokság egy pillanatig is nyereséges vagy nullszaldós lesz. A kormány a projektet befektetésnek tekinti, hogy a még nagyobb pénznyelőt, az olimpiarendezést sikerrel megpályázhassa. Az úszó vb létesítmény- és infrastrukturális beruházásai mára már elérték a kilencven milliárd forintot a korábban ígért/tervezett 40 milliárd forinttal szemben.

Az úszó vb-t a Bp2017 Nonprofit Kft. szervezi - most egy parlamenti kérdés/válaszból kiderül, hogy garantált a nonprofitabilitás, sőt a működés is vaskos veszteséget ígér. Mesterházy Attila MSZP-s képviselő a úszó vb rendezéséért felelős állami cég kvázi üzleti tervét kérte a céget felügyelő Seszták Miklós fejlesztési miniszteról. A választ Fónagy János államtitkártól kapta meg - ráadásul inkább csak 2016-os számokat, ami azért különös mert ezek szerint a cég nem rendelkezik a projektre kész üzleti tervvel.

A számok így is árulkodóak, a nonprofit kft csak az idén 5 milliárd forintos működési veszteséget tervez. A hat milliárd forintos kiadásból a legnagyobb tétel a 3 milliárdos szállodai előleg. Ezt követi a cég 2016-os működési kiadása, ami 1,36 milliárd forint lesz a tervek szerint - de közel egymilliárd (984 millió forint) megy el tervezett beruházások - Dagály uszoda, Hajós Alfréd sportuszoda, Batthyány tér, Műjégpálya, Balatonfüred, a sajtóközpontok, a Host Broadcasting (hazai közvetítőrendszer) és a Market streets területein (a Dagály uszodánál és a Margitszigeten megszervezendő vizes fesztivál - tervezési és engedélyezési költségei. (A beruházási kiadásokról a terv egy szót sem ejt - joggal mert az a központi költségvetésből megy.)

Az úszó vb rendezési költségei, bevételei (millió forint)
KiadásBevétel
Sporthelyszínek beruházásainak tervezése engedélyezése984,8
TV tanácsadói szolgáltatás - FINA felé13,8
Nyitó és záróünnepség55,0
Informatikai szolgáltatások66,0
Jegyelőállítás, jegyértékesítés költségei23,1
Reklám, promóció471,9
Érmek - Ajándékok FINA vezetőknek
22,0
Szálláshely 50 százalékos előleg, étkezés3063,6
Bp2017 nonprofit Kft működési költségei1360,9
Összesen kiadás6061,1
FINA jogdíjból visszajáró pénz414,45414,45
Szponzorációs bevétel607,4
Jegybevétel27,55
Összes bevétel1049,4
Kiadások bevételek egyenlege 2016-ban-5011,7
Forrás: NFM

 

A kiadások között szerepel 22 milliót szánnak "érmékre, emléklapokra" illetve a FINA vezetőknek járó reprezentációs ajándékokra. De nem ez lesz a legnagyobb buli: csak az idén 471,93 millió forint szerepel hirdetési kampányra és kommunikációs tanácsadási költségekre.

Sajátosak a jegyértékesítéssel kapcsolatos tervek is: azok előállításra 2016-ban 23,1 millió forintot szánnak míg jegyárbevételből 27,6 millió forintot remélnek - vagyis az idén nettó 4,5 millió forintot. A legnagyobb bevételi tétel  a szponzoráció, ebből 607 milliót terveznek - az egyik legjelentősebb támogatóval a Magyar Telekom Nyrt-vel a szándéknyilatkozatot már aláírták. A bevételek között szerepel a nemzetközi úszószövetségtől, a FINA-tól visszajáró jogdíjbefizetés, amit 414,45 millió forintra tesznek. Persze jogdíjat nem a rendező cég hanem a költségvetés - vagyis az adófizetők állják vagyis ez a tétel is nettó költségvetési támogatás. Így a 2016-os bevételek alig érik el az egymilliárd forintot - ezzel szemben áll a hatmilliárdos tervezett kiadás.