Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatal, öt darab, tizenöt éves MD-902-es helikoptert egy cseh cégtől, a European Air Servicestől a Légirendészeti Szolgálat részére szánta, az öt forgószárnyast 13,6 millió euróért, azaz hozzávetőleg négymilliárd forint közpénzért vették meg, közbeszerzés nélkül.

A lap Baden-Württemberg belügyminisztériumának honlapján megtalálta azt a közleményt, amely szerint a flottából kivont légi járműveket 4,8 millió euróért értékesítették. Ám mire a cseh cég eladta a magyar államnak azokat, 8,8 millió euróval nőtt az értékük, így a Belügyminisztérium összesen 2,7 milliárd forinttal magasabb áron vásárolta meg a gépeket.

A tizenötezer órát repült forgószárnyasok nem fiatalok, de ettől még lehetnek jó műszaki állapo­túak. A légi járművek - Pintér Sándor egy korábbi válasza szerint - felújítás és átfestés után kerülnek a magyar rendőrséghez, a vételár ezeket a költségeket is magában foglalja.

Érzékeltetve az áremelkedés mértékét: a 0,96 millió euró­ba kerülő használt gépek felújítása és átfestése darabonként 1,76 millió euróba került. A német üzemeltetési környezetben a gépek meglehetősen jó állapotban voltak, s bár ennyi repült óra után komoly javításokat kell ­kötelezően végrehajtani, a Népszabadság forrásai szerint ennek a költsége aligha teheti ki a gépek vételárának csaknem kétszeresét.