A pár évvel ezelőtt mért 13-16 milliárd szálhoz képest tavaly csupán 7,9 milliárd szál cigaretta fogyott Magyarországon. Ez látszatra azt jelentené, hogy csaknem megfeleződött a hazai fogyasztás, a piaci kutatások, illetve a naponta, az illegális dohányfoglalásokról megjelentő információk azonban nem ezt támasztják alá - olvasható a WHO közleményében, melyet május 31, azaz a Dohányzásmentes Világnap kapcsán adtak ki.

Idén februárban leplezték le Vecsésen Európa legnagyobb illegális dohánygyárát, ahol 700 ezer euróra becsült értékű, percenként kétezer szál cigaretta elkészítésére alkalmas modern gépsoron gyártották az Angliában népszerű Golden Mout cigarettát. Az itt legyártott, illetve gyártásra előkészített 1,5 millió doboz cigaretta piaci értéke mintegy 2,5 milliárd forint lett volna, ha az elkövetőknek sikerül nyélbe ütni az üzletet. Az elkövetőknek a lefoglalás következtében 200 milliós jövedéki adócsalásért kell felelniük.

A GfK hagyományos, feketepiacot felmérő kutatása szerint az illegális cigaretta forgalom Magyarországon 2012-ben 5,8 százalék volt, 2013 év végére 11,8 százalékra ugrott, 2014-ben pedig elérte a 12,1 százalékot, amely nem tartalmazza a vágott dohány feketepiaci jelenlétét, így az illegális dohánypiac aránya ennél jelentősen magasabb lehet. A teljes fogyasztásból számított csempész- és hamis cigarettafogyasztási részesedés tekintetében Magyarország egyébként a középmezőnyben van többek között Ausztriával, Olaszországgal, Belgiummal és Spanyolországgal együtt.

Az illegális dohánytermékek terjedése nemcsak az állami költségvetésnek, a kiskereskedőknek és a fogyasztóknak, de a jogkövetően működő gyártóknak is egyre növekvő gondot jelent, akik komoly erőfeszítéseket tesznek, és a szabályozó szervezetekkel, valamint a döntéshozókkal közösen, együttműködve próbálnak megoldást találni a problémára. A dohánytermékek illegális kereskedelméből egyedül csupán a bűnözők profitálnak, és a jelenséget csakis iparági, kormányzati összefogással, a hatóságok és a társadalom közös együttműködésével lehet hatékonyan kezelni - írja közleményében a WHO.