A WHO 2005-ben fogadta el a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményt, amelynek irányelvei szerint e dohánytermékek egységes csomagolása azt jelenti, hogy a szabványos színnel és betűtípussal megjelenített márkaneveken és termékneveken kívül a csomagoláson minden logó, márka, imázs, vagy promóciós információ alkalmazását korlátozzák, vagy tiltják.

Az egységes csomagolás csökkenti a dohánytermékek vonzerejét, tönkreteszi a a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl -  mondja a WHO főigazgatója Margaret Chan,

Ausztráliában vezették be először teljes körűen az egységes csomagolást 2012-ben, az eredmények pedig a WHO szerint meggyőzőek, a dohányzás évek óta egyenletesen csökken, 2012 decembere és 2015 szeptembere között a csomagolás megváltoztatásának köszönhetően további 0,55  százalékkal csökkent a dohányzás a 14 éves és idősebb korosztály körében. Ez több mint 108 ezer olyan embert jelent, aki leszokott a dohányzásról, nem esett vissza, illetve nem kezdett dohányozni az említett időszakban.

Az idei Dohányzásmentes Világnap mottója - Készüljön az egységes csomagolásra - ráirányítja a figyelmet az évente mintegy 6 millió ember haláláért felelős dohánytermékek ellenőrzésére tett globális erőfeszítéseknek erre az új irányzatára - magyarázza Douglas Bettcher, a WHO nem fertőző betegségek megelőzéséért felelős igazgatója.

A dohányipar küzd ellene

A dohányipar már egy ideje megkezdte a felkészülést az egységes csomagolásra, és komoly félrevezető kampányokat folytattak az intézkedés megakadályozására - írja a WHO felelős szakértője, aki szerint ugyanakkor reménykeltő, hogy egyre több ország száll szembe az iparág mesterkedésével és vezeti be az egységes csomagolást a kereslet csökkentése érdekében, előtérbe helyezve a lakossága egészségét.

A WHO szerint a dohányzással összefüggő betegségek jelenti az egyik legsúlyosabb közegészségügyi fenyegetést, amivel a világnak valaha szembe kellett néznie. Körülbelül hatpercenként meghal valaki dohányzás okozta betegségben, ami évente csaknem 6 millió embert jelent. Az előrejelzések szerint ez 2030-ra több mint évi 8 millió főre emelkedik majd; ezeknek a megelőzhető haláleseteknek több mint 80 százaléka az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek körében fordul elő.

A nem fertőző betegségek 2012-ben a 70 év alatti korosztályban 16 millió ember halálát okozták - az esetek 82 százaléka a fejlődő országokban fordult elő.

Azok az országok, amelyek csatlakoztak a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményhez számos intézkedést kötelesek hozni a dohánytermékek iránti kereslet és a kínálat csökkentésére. Ilyen például az emberek védelme a dohányfüstnek való kitettséggel szemben, a dohányreklám, promóció és szponzorálás betiltása, a kiskorúaknak történő értékesítés tiltása, egészségvédő figyelmeztetések előírása a dohánytermékek csomagolásán, a dohányzásról való leszokás előmozdítása, a dohánytermékek adójának emelése és egy nemzeti koordinációs mechanizmus létrehozása a dohányzás ellenőrzésére. Az Egyezménynek 180 tagja van, köztük Magyarország is.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az elmúlt években Magyarországon több, a dohányzás visszaszorítását szolgáló szabályozást vezettek be, ide tartozik a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása vagy a dohányterméket elárusító helyek számának csökkentése és az elektromos cigaretta használatának korlátozása is.

A dohányzás gyakorisága a felnőttek körében mérsékelten csökkent 2014-ben. Míg 2009-ben a férfiak 44,3, és a nők 34,1 százaléka dohányzott,  2014-ben rendre  41,7, és 28,5 százalékra csökkent az arányuk. Nőtt a nemdohányzók aránya a 13-15 évesek körében is. Míg  2012-ben 64,5 százalékuk nem nem dohányzott, 2013-ra  az arányuk 69,5 százalékra emelkedett.

A dohányzás számos betegség legfontosabb kóroki tényezője. Ezek között is kiemelkedő jelentősége van a rosszindulatú daganatoknak, elsősorban a legnagyobb esetszámú tüdőráknak, amely halálozásában Magyarország világelső. 2015-ben is mintegy nyolc és fél ezren haltak meg hazánkban tüdőrákban. Az esetek 85 százalékban írhatók a dohányzás számlájára.

Különösen aggasztó, hogy mind több nő betegszik meg és hal meg tüdőrákban, melynek hátterében a magyar nők kiemelkedően magas
arányú dohányzása áll, a 18-35 éves nők 35 százaléka dohányzik - írja a WHO.