Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa 2012-ben az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel sérti a vállalkozók tulajdonhoz való jogát az a mód, ahogy a kormány egyik napról a másikra, kártalanítás nélkül betiltotta a pénznyerő automaták működtetését. Az ombudsman szerint a választottbíráskodás szabályozása nemzetközi szerződésekbe és az alaptörvénybe ütközik - olvasható a lapban.

A kártérítés jogalapjaként a bíró az unió Alapjogi kartájában foglalt tulajdonhoz való jog és a bizalomvédelem elvének sérelmét állapította meg, a szolgáltatás és az áruk szabad mozgásának korlátázása miatt is marasztalta az államot.

Az uniós jog alapján jogosnak találta a pénznyerő automaták értékvesztését (mint okozott kárt), de csak azokat, amiknek a betiltás után voltak még érvényes engedélyeik, és az elmaradt hasznot csak 2012. 12. 31-ig ítélte meg, mivel 2013 január 1-től már szerver alapú lett volna az üzemeltetés, és a bíró szerint arra újabb engedély kellett volna. A korábban jelzett 8 milliárdból nem tudni, hogy mennyit ítéltek meg, mert a bíróság csak ezen ítélet jogerőre emelkedése után tud dönteni további tárgyalásokon - írta a szövetség.