Az új szmsz-ről nem alakult ki vita a közgyűlésben, 29 igen szavazat mellett Csárdi Antal (LMP) és Tokody Marcell (Jobbik) nemmel voksolt, míg Gy. Németh Erzsébet és Hajdu László (mindketten DK) tartózkodtak. Az előterjesztés végleges szövegét az elfogadás előtt nem bocsátották a sajtó rendelkezésére. Sajtóhírek szerint a személyi változások érintik a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) is, annak jelenlegi vezetője, Vitézy Dávid távozhat posztjáról.

A fővárosi közgyűlés szerdán úgy döntött a jövő év első napjától Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető helyettese váltja Vitzéy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) élén. Az önkormányzati testület döntéséről Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (PM) számolt be újságíróknak. A szocialista fővárosi képviselő tájékoztatása szerint a BKK új vezetőjét a közgyűlés 90 százaléka támogatta.

Horváth Csaba elismerően szólt Dabóczi Kálmánról, akit jó szakembernek nevezett. Karácsony Gergely ezzel szemben azt közölte, tartózkodott a szavazáson, mert bár nem kérdőjelezi meg Dabóczi Kálmán felkészültségét, úgy gondolja Vitézy Dávid jól végezte a feladatát.

Kilencmilliárdos támogatás a kormánytól közösségi közlekedésre

Kilencmilliárd forint támogatást kap a kormánytól a főváros a közösségi közlekedés üzemeltetésének támogatására. A testület egyhangúlag fogadta el szerdai ülésén a magyar állam és a fővárosi önkormányzat között a 4-es metróvonal üzembe helyezésével bővülő fővárosi közösségi közlekedés üzemeltetése érdekében nyújtandó támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes szabályairól szóló szerződés megkötéséről szóló javaslatot.

Az ülésen kérdésre válaszolva Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy prognózisok szerint a 4-es metró üzemeltetése 6-7 milliárd forintba kerül majd évente.

Horváth Csaba szocialista képviselő az önkormányzati döntés előtt újságíróknak nyilatkozva biztatónak nevezte a kilencmilliárd forintos támogatást, de szerinte jövőre további segítségre lenne szükség, mivel - mondta - a közlekedési költségvetésben húszmilliárd forintos hiány van.

Audi köz Óbudán

Az Audi köz nevet adta egy III. kerületi, eddig névtelen, felújítás alatt álló gyalogútnak szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők 25 igen szavazattal, 4 ellenzéki tartózkodás mellett döntöttek a közterület-átnevezésről. A gyalogút elnevezését az Óbudai Autójavító Kft. kezdeményezte arra hivatkozva, hogy az elengedhetetlen része az Audi Centrum Budapest Audi Terminál épületének házszámozásához. Az előterjesztés alapján az Audi közt december 17-én adhatják át.