Egy a záhonyi szabad vállalkozási zónában lévő 17 400 négyzetméteres területet tett vámszabad zónává a tárca. Az engedély nyomán az ország jelenleg egyetlen vámszabadterülete jött létre.

A vámszabad terület fő vonzereje, hogy versenyelőnyt biztosít az ide szállító, és betelepülő cégeknek a halasztott adó- és vámfizetési lehetőség, valamint egyéb ösztönzők és kedvezmények révén.

A vámszabad terület által nyújtott lehetőségek elsősorban a 3. országokból az Európai Unióba nyersanyagot vagy félkész terméket behozó vállalatok számára előnyös, mivel áfa- és vámmentesen tudják raktározni vagy feldolgozni az árut a területen, jelentős összeget megtakarítva.

Az MLSZKSZ szerint nemzetgazdasági érdek, hogy a Kínából és Belső-Ázsiából Európába, elsősorban Észak-Olaszországba és Dél-Franciaországba, valamint a balkáni térség országaiba irányuló vasúti fuvarok döntő hányada Magyarországon, a záhonyi átrakón keresztül jusson el rendeltetési helyére. (Lebuktak a korrupt záhonyi határőrök.)

Az Európai Unió területére belépő áruk vámügyintézéséből jelentős költségvetési bevétel származik az országnak, fokozza a meglévő infrastruktúra kihasználtságát, a beruházások volumenét, így számos új munkahely is létrejöhet.

A címlapképen csomagokat ellenőriznek a röszkei határátkelőnél. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely