A 2012-es költségvetés tervezete szeptember közepi prognózisok alapján készült, ezért számolt a büdzsé 2012-re 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel, illetve 268 forintos euróárfolyammal - mondta a költségvetési bizottság ülésén Banai Péter Benő, nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. A mai ismeretei szerint a tárca már nem ezekkel a számokkal kalkulálna - ám épp a kockáztok miatt jelentősek a tartalékok a 2012-es költségvetésben. Az Országvédelmi alap 150, a kamatkockázati tartalék 50 milliárdja és az általános 100 milliárd forintja az alacsonyabb növekedés esetén is biztosítékot nyújt.

Az NGM számításai szerint a - tervezetthez képest - egyszázalékpontos GDP-lassulás 120 milliárd forintos hiánynövekedéssel járna - ám a tartalékok fölhasználásával akár fél százalékos növekedés esetén is biztonsággal elérhető a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycél. (A nemzetgazdasági miniszter a napokban jelezte, hogy a magyarországi növekedés a Németország esetében várt 0,5-1,0 százalékhoz lehet közelebb, ám a hivatalos 1,5 százalékos prongózis mégis maradt. A szerk.) Ugyanakkor, ha ennél jelentősebb visszaesés következik be, akkor a kormány kész év közben felülvizsgálni a költségvetési folyamatokat - mondta a helyettes-államtitkár.

A kedd délutáni szavazások jelentősen növelték a költségvetés bevételeit: az eva bevételek 46 milliárd forinttal emelkednek, az eva kulcsának emelése miatt. Ezen bevételek jelentős részét - 22 milliárd forintot el is költöttek a képviselők. A módosítások következtében regisztrációs adó 26 milliárddal csökken - az adókulcsok csökkentése miatt. Ugyanakkor a kormány azzal számol, hogy a regisztrációs adó csökkentése miatt 2002-ben nőhet a gépjárműkereskedelem, mi miatt viszont az áfa bevételek húsz milliárddal növekedhetnek.

A kedden elfogadott módosító javaslatok összességében nem változtatják meg - legalábbis papíron - a jövő évi hiányszámokat, ugyanis az a beterjesztetthez képest 400 millió forinttal csökken. Így 2012-ben az államháztartás hiánya 2012-ben 611,4 milliárd forint lehet, az idei várható 1500 milliárd forintos deficit helyett.

A költségvetést még a következő három hétben tárgyalja a parlament - ám a vita hátralevő részében a hiányszámot, a tartalékok nagyságát már nem lehet megváltoztatni.