Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A monetáris tanács a döntést azzal indokolta, hogy Magyarország külső sérülékenységének mérséklődése, a kedvező devizacsere-piaci kondíciók, valamint az önfinanszírozási koncepció kidolgozása a továbbiakban nem teszik indokolttá a feltételhez kötött jegybanki devizacserék fenntartását.

Kitérnek arra: a Magyar Nemzeti Bank 2013. április 4-én hirdette meg a növekedési hitelprogramot, amelynek harmadik pillére az ország külső sérülékenységének csökkentését célozta.

A jegybank monetáris tanácsa 2014. április 23-án a jegybanki eszköztár átalakításáról döntött, ami érdemben segítheti az államadósság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítését, a bruttó külső adósság és a külső refinanszírozási igény csökkenését. Az új intézkedések a forintfinanszírozás erősítésén keresztül hatékonyan szolgálják a növekedési hitelprogram harmadik pillérének másik célját, a kéthetes kötvényállomány mérséklését is, így a devizacsere (devizaswap) eszköz szerepét ebben a tekintetben át tudják venni - közölte az MNB.