Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival indokolva a lépést. Az osztályzat továbbra is a befektetési kategória alatt van eggyel, vagyis a bóvliban.

Az európai és az amerikai piaci zárások után közzé tett bejelentéssel egy időben megerősítette a magyar államkötvény-kötelezettségek és az MNB kötvényeinek "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású osztályzati sávtól egy fokozattal elmaradó - besorolását.

Mikor jön a felminősítés?

A Moody's közölte, akkor veszi fontolóra a felminősítést, ha lesznek jelei annak, hogy az erősebb gazdasági növekedést nagyobb gazdaságpolitikai stabilitás támasztja alá, különösképp a bankszektor kapcsán. Ezen túl az államadósság további csökkenése jól jönne egy felminősítéshez.

Ezzel ellentétben leminősítésre adhat okot a 3 százalék alatti hiánycélhoz való kisebb kormányzati ragaszkodás, és/vagy olyan intézkedések, amelyek a Mooddy's által vártnál kisebb gazdasági növekedési kilátásokat eredményeznek. Utóbbi egy súlyos forintzuhanást, tőkekiáramlást és magasabb finanszírozási költséget is eredményezhet, ami pedig az államadósságot növelné.

A Moody's a következőkkel indokolta a döntést:

  • Javuló középtávú gazdasági kilátások - a növekedés elkezdett reagálni a kormányzati gazdaságpolitikai lépésekre, amely a beruházási és fogyasztási trendek javulását eredményezte. A növekedés ezzel megalapozottabbá vált, ami segít ellensúlyozni a két fontos kereskedelmi partner, az EU és Oroszország lassulását.
  • A kormány elkötelezttsége a 3 százalék alatti államháztartási hiány iránt, ami segített stabilizálni a központi kormányzat adósságát - igaz, a magasnak számító 77 százalékos GDP-arányos szinten. A Moody's szerint a GDP-arányos adósság középtávon csökkenni fog, de csak nagyon fokozatosan, az egészségesebb növekedésnek és a mérsékelt hiánynak köszönhetően. Az idei 2,9 százalékos kormányzati hiánycél elérhető, a 2015-ös költségvetési terv - amely 2,4 százalékos deficittel számol - kockázatai kiegyensúlyozottak. Abban, hogy idén és jövőre is 77 százalék körül marad a központi kormányzat adóssága, a közműcégek államosítása is közrejátszik. Ez a csökkenés viszont továbbra is kitett az árfolyamkockázatoknak, mivel a teljes adósság mintegy 40 százaléka devizában van. Ez a kitettség a forintkötvények kibocsátásának erősítésével csökken.
  • Javult a külső sokkokkal szembeni ellenállóképesség - ez a tartós fizmérlegtöbbletben, a magas külső likviditásban és a forint más feltörekvő piaci devizákhoz mért teljesítményében tükröződik. A külső adósság is csökkent az elmúlt négy évben.

Az elemzés szerint hétévi rendkívül gyenge növekedési teljesítmény után most már a stabilizálódás jeleit mutatja a magyar gazdaság. A hitelminősítő szerint a magyar GDP 2007 és 2013 között éves átlagban 0,4 százalékkal csökkent, 2014-ben viszont reálértéken 3 százalék körüli ütemben, 2015-ben 2,4 százalékkal nőhet.

A következő három évre a Moody's londoni elemzői hozzávetőleg 2,2 százalékos átlagos évi növekedési ütemeket várnak Magyarországon. Bár ez még mindig alacsony a térség várható növekedéséhez mérve, Magyarország azonban valószínűleg képes lesz ellensúlyozni az EU-gazdaság lassulásából, valamint az orosz-ukrán konfliktusból eredő kockázatokat, azzal, hogy a hangsúlyt áthelyezi a hazai keresletre.