A kormány elfogadja és támogatja a "diaszpóra a magyarság nemzeti identitásának és a nemzeti összetartozás kötelékeinek erősítése céljából az USA-ban "Friends of Hungary " elnevezéssel működő alapítványt - olvasható a kormány határozatában a Magyar Közlönyben. Ez kvázi kormánylapítványként működne, hisz annak létrehozása a közigazgatási és a külügyminiszter feladata, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek pedig elő kell teremtenie 15 millió dollárt vagyis közel 3,3 milliárd forintot, ami az alapító vagyon lesz.

A pénzt az amerikai alapítványnak november 30-ig meg is kell kapnia. A határozat utal arra is, hogy ez csak az első adomány lehet, amit több is követ. A 2013-as adományokról dönteni pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feladata lesz, vagyis nagy valószínűséggel az alapítvány támogatását beépítik a költségvetésbe.

Az alapítvány irányító testületének - a "Governing Board" - tagjait a miniszterelnökséget vezető Lázár jános feladata felkérni - olvasható az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált kormányhatározatban.