Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV számítása szerint 51,196 dollár volt a Brent ára július 1. és szeptember 15. között, vagyis nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint marad. (Teljesen ostobának nézik az autósokat)

A kormány tavaly nyáron fogadta el az új adócsomagot, amely az üzemanyagok adótartalmát a Brent árához kötötte.

Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk indokolja.

Brent ára (napi jegyzési adatok alapján)
IdőszakÁtlagár (dollár/hordó)
2016. harmadik n.-év46,551
2016. negyedik n.-év49,762
2017. első n.-év55,105
2017. második n.-év51,257
2017. harmadik n.-év51,196
Forrás: NAV

Azon esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedéssel azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe.

A kereskedelmi gázolajat használók, azaz a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművel fuvarozók és buszok adó-visszaigénylésének mértéke literenként 7 forintról 17 forintra emelkedik. A mezőgazdasági termelők pedig a felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százaléka helyett 83,5 százalékát igényelhetik vissza.

Így számol a NAV

A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket arról, hogy Európában nálunk emelkedett az egyik legnagyobb mértékben a benzin és a gázolaj ára, amikor az USA-ban tomboló hurrikánok miatt több finomító leállt.