Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a szakértők számítottak rá, a kormány nem jelentett be újabb költségvetési kiigazító intézkedést, emiatt az idei és jövő évi hiánycél tarthatósága körül megmaradtak azok a kockázatok, amire az Európai Bizottság legutóbbi országjelentésében már felhívta a figyelmet. Közgazdász körökben most arra számítanak, hogy a nyárig mégis valamilyen pótlólagos intézkedést, például a pénzügyi tranzakciós illeték jelenlegi 0,3 százalékos kulcsát fogja megemelni a nemzetgazdasági minisztérium.

A várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb költségvetési kiigazító intézkedéseket a kormány a legfrissebb konvergencia programban. Bár az első három hónap költségvetési adatai alapján nem kizárt, hogy intézkedés nélkül is teljesüljön a 3 százalék alatti hiány, de biztosabb lenne a helyzet, ha további konszolidációs lépések jönnének - mondta el lapunknak Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője. Szerinte az Európai Bizottság valószínűleg csak ezek fejében engedi ki Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól, így nem kizárt, hogy májusban ismét előkerül a kérdés.

Látszik ugyanis, hogy a tranzakciós adóból befolyó bevételek időarányosan fele részben teljesültek csak, így itt elcsúszás van. Gabler ezért nem tartaná meglepőnek, ha a tranzakciós adó mértéke, illetve köre növekedne. A szakember elsősorban a készpénz felvételt terhelő illeték kulcs emelését tartja valószínűnek, de szóba kerülhet az államkincstári körben eddig mentesülő tételek adóztatása is.

A növekedési előrejelzés továbbra is meglehetősen optimista mind az idei (0,7 százalék), mind a jövő év (1,9 százalék) tekintetében, így ebből az irányból is jöhetnek kockázatok. Az inflációs előrejelzés viszont inkább pesszimistának (3,1 százalék) tekinthető az idei évet nézve. A korábbinál jelentősen alacsonyabb áremelkedési környezet szintén ronthatja a GDP arányos hiány mutatót, mivel egyrészt kisebb adóbevételi számokat eredményezhet, másrészt a nevezőben szereplő GDP nominális értékét is csökkenti az alacsonyabb GDP deflátor miatt - mondja Gabler.

A kormány kamatokra és hozamokra vonatkozó előrejelzéseit magasnak tartja Árokszállási Zoltán, az Erste szakértője, szerinte a kormány láthatóan azt várja, hogy további kamatcsökkentések lesznek az idén, amivel bár egyet is lehet érteni, a hosszú állampapír-hozamokra vonatkozó jövőre várt 3,9 százalékos előrejelzés azonban nem nevezhető konzervatívnak, tekintettel arra, hogy jelenleg az 5 és 10 éves állampapírhozamok 5,2-5,6 százalék körül vannak.

Árokszállási szerint kérdés, hogy nem túl optimista-e a GDP várakozás, és lesz-e elég költségvetési bevétel a kiadások emelkedésének finanszírozására, ráadásul úgy, hogy a költségvetés szabad tartalékainál is markáns csökkentést tervez a tárca jövőre.