Az ipari termelői árak az előző havihoz képest 1,5 százalékkal csökkentek, egy év alatt viszont 6 százalékkal nőttek - adta hírül a KSH.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2009 júliusában 1,1 százalékkal maradtak el a júniusitól. A kőolaj-feldolgozásban a földgáz világpiaci áresésének hatására jelentős, 6,5 százalékos árcsökkenés következett be. Az élelmiszeriparban, illetve a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban ténylegesen nem változtak, a többi feldolgozóipari ágazatban 0,2-0,7 százalék között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak.

Éves bázison a legnagyobb mértékben a járműgyártás (5,6 százalék), az egyéb feldolgozóipar és javítás (3,8 százalék), valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipari (3,4 százalék) ágazatokban emelkedtek az árak. Az élelmiszeriparban 1,1 százalékos árnövekedés jelentkezett.

A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 1,7 százalékkal estek vissza az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,6, a víztermelés, -kezelés, -ellátás árai a júniusival megegyező mértékben, 8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009 júliusában az előző hónaphoz képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,7, a beruházási javaknál 0,4 százalékos árcsökkenés mutatkozott. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban az árak csekély mértékben, 0,1 százalékkal mérséklődtek. Az előző év azonos hónapjához mérten a beruházási javak gyártásánál 3,2 százalékkal, a fogyasztási cikkek esetében 2,5 százalékkal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban pedig 1,9 százalékkal mérséklődtek az árak.