Az árnövekedés mértékét főként az energiaszektor árainak kismértékű csökkenése, valamint a feldolgozóipari ágazatokon belül a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, a kohászat, fémfeldolgozás és a vegyi anyag, termék gyártás árainak növekedése befolyásolta.

Augusztusban az ipar belföldi értékesítésének árai átlagosan 0,2, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,3 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest. Nagyobb mértékben nőttek az árak a kohászat, fémfeldolgozás (2,2 százalék), a vegyi anyag, termék gyártása (1,3 százalék) és a textil- és bőripar (1,1 százalék) ágazatokban.

Csökkentek az árak az egyéb feldolgozóipar és javítás (-0,5 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (-0,3 százalék) és az élelmiszeripar (-0,2 százalék) területein. A gyógyszergyártás árai az előző havi szinten maradtak. A feldolgozóipar többi ágazatában 0,2 és 1,0 százalék közötti árnövekedést regisztráltak 2014 júliusához viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai augusztusban nem változtak. Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,9 százalékkal csökkentek, a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 1,1 százalékkal emelkedtek.

Idén augusztusban az ipar forintban mért exportértékesítési árai 1,0, a feldolgozóipar árai átlagosan 1,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz mérten. A feldolgozóiparon belül a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (2,1 százalék), a villamosberendezés gyártása (1,8 százalék) és a fa-, papír- és nyomdaipar (1,5 százalék) ágazatokban nőttek az árak, míg a gép, gépi berendezés gyártásában 0,2 százalékkal mérséklődtek. A villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,1 százalékkal csökkentek az árak.

A forint 2014 augusztusában az euróval szemben 1,3, az amerikai dollárral szemben 3 százalékkal gyengült. Az egy évvel azelőttihez viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1,2, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,3 százalékkal voltak magasabbak.