A lap szerint az OEP szétdarabolásának két lehetséges időpontja van: július, illetve ha ezt a határidőt nem sikerül tartani, akkor év végéig is elhúzódhat a folyamat. A pénzbeni ellátások - gyes, gyed, táppénz - folyósítását az országos nyugdíjbiztosítási feladatokkal együtt egy újonnan létrehozandó szervezethez, a Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalhoz delegálják.

Tényként kezelhető az is, hogy az egészségkassza szolgáltatásvásárlói funkciói - az államilag finanszírozott gyógyítási csomag összeállítása, valamint annak meghatározása, hogy miért, mennyit fizetnek, azt hogyan számolják ki - a szakminisztériumhoz kerül, egy helyettes-államtitkár felügyelete alá. Ugyanide telepítik a gyógyszerbefogadásokkal, a szolgáltatókat ellenőrzésével, az egészségügy adatvagyonának "értékesítével" kapcsolatos feladatokat is.

Az átalakítása káraira már figyelmeztetnek a szakértők: csak a finanszírozó névváltozása miatt mintegy 20 ezer szolgáltatói szerződést kell újrakötni. Körülbelül 3 millió uniós ellátásra jogosító kártyát bevonni és újat kibocsátani.

Kincses Gyula egykori szakállamtitkár, egészségügyi szakértő szerint a változással zavar keletkezhet a pénzbeli ellátások kifizetésében, még lassabb lehet a méltányossági ügyek elbírálása. Ez például a súlyos betegeket, a nem támogatott, drága terápiát igénylőket sújthatja.

Oberfrank Ferenc, egykori OEP főigazgató úgy véli, nem is az OEP tervezett szétdarabolása okoz elháríthatatlan károkat, hanem az, hogy az egészségbiztosító működtetésére a jövőben a mostani ráfordítások 80 százaléka jut. Most 7,8 milliárd forintból, az E-Alap 0,4 százalékából - Európában is szinte a legolcsóbban - működtetik a hivatalt. Az átalakítást már jóideje lebegteti a kormány, ennek hatására is sok speciális szaktudású ember távozott az OEP-ből, a források további apasztása pedig ezt a folyamatot erősítheti. Az már most látszik, ha további leépítésre kerül sor, könnyen előállhat olyan helyzet, hogy nem lesz ember a szolgáltatások ellenőrzésére sem. Az ellenőrzés eddig is elégtelen volt, további romlásának pedig drámai következményei lehetnek - írja a Nol.hu.