Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A vámhatóságnak évek óta kiemelt ellenőrzési területe a határ menti − ezen belül az ukrán és szerb − benzinturizmus visszaszorítása és megakadályozása, nem véletlenül. Az átalakított, nagyobb tankkal bíró és egyéb trükkökkel használt autók hetente, naponta többször is jöttek-mentek Ukrajnába, majd vissza onnan, jelentős mennyiségű benzint hozva át hivatalosan saját használatra, vagyis vámmentesen.

Ezt épp egy éve tette sokkal nehezebbé az a szabálymódosítás, amelynek értelmében hetente legfeljebb egyszer fogadható el a kinti látogatás tankolás céljából. Csak akkor maradhat vámmentes a benzin, ha a behozatal alkalmi, az üzemanyagot saját használatra hozzák be, s sem az üzemanyag jellege, sem mennyisége nem utal arra, hogy azt tovább fogják adni. Ha a három feltétel egyike is sérül, a tétel azonnal vámköteles lesz.

A szigorításnak meglett a hatása. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a határátkelők forgalma negyedével, az átlagos várakozási idő 46 százalékkal csökkent azóta. Ez jól mutatja, milyen intenzív is volt az előtt a üzleti célú jövés-menés. A behozott üzemanyag mennyisége 32 százalékkal csökkent, ám az még beszédesebb, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legális kutakon egy év alatt 12 százalékkal emelkedett a benzin, s több mint négy százalékkal a dízel értékesítése − havonta 8−16 százalékkal nőtt a benzinértékesítés. Ez annak fényében még jelentősebb, hogy országos szinten csökken az értékesített üzemanyag mennyisége.

Az elmúlt év adataihoz viszonyítva Ukrajnából utasforgalomban 123 ezerrel kevesebb gépjármű lépett be az országba és 10,8 millió literrel kevesebb üzemanyagot hoztak be. Ennek jövedékiadó-terhe meghaladja az 1,2 milliárd forintot, az áfatartalma pedig 979 millió forint. Az intézkedés eredményeként naponta a be nem hozott üzemanyag adótartalma 10,3 millió forintot tesz ki.

Forgalmazott üzemanyag*
millió liter201020112012
BenzinGázolajBenzinGázolajBenzinGázolaj
Szabolcs-Szatmár-Bereg52,879,947,585,650,582,5
Országos134820241376205813051965
*első tízhavi adat
Forrás: NAV