A kormány munkahelyvédelmi csomagja jó eszközöket tartalmaz alapjában véve, viszont a munkahelyek megőrzését és bővítését csakis a gazdasági növekedés garantálja - mondta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke Heim Péter tegnap "A lényeg" című műsorban. A költségvetési politikát illetően a közgazdász elmondta, hogy a kiadási oldalon drasztikusabb vágásra lenne szükség, főleg a szociális kiadások esetében. Heim Péter szerint társadalmi feszültségek nélkül nem lehet ezt a politikát végrehajtani, például Amerikában is a nagy ellátórendszerek reformja komoly ellenállást váltott ki.

A közgazdász úgy véli, hogy a kormány már sok mindent tett a kiadási oldal lefaragásáért, azonban még lenne mit tenni. Sokat szokták kritizálni emiatt a kijelentése miatt, de Heim Péter továbbra is azt mondja, hogy drasztikus nyugdíjcsökkentésre van szükség, hiszen egy elöregedő társadalomban nem lehet azt megtenni, hogy nem nyúlnak hozzá a nyugdíjkiadásokhoz.

Lehet bizonyos intézkedésekkel a problémákat elhúzni, viszont a rendszerben lévő feszültségek mindig újratermelődnek. A nyugdíjkassza technikai értelemben van egyensúlyban, a valós egyensúly nem következett be, ami komoly problémák forrása a közgazdász szerint. A helyettesítési ráta csökkentése szükséges, vagyis alacsonyabb nyugdíjat lehet csak adni az átlagbérhez képest a nyugdíjban.

Az utóbbi fél évtizedben folyamatosan csökkent ez a ráta, ennek tovább kell csökkennie, és a nyugdíjrendszerben meg kell valahogy jeleníteni a gyermekvállalást is, pontosan ezért Botos Katalin felvetése jó, miszerint a nyugdíjakat a gyermekvállaláshoz kell kötni. Én maximálisan egyetértek ezzel a gondolkodásmóddal, a jelenlegi politikai csatározások ezen a téren inkább a választóknak szólnak, a nyugdíjas társadalom ugyanis egy nagyon komoly választói bázis - tette hozzá a szakértő.