Az már korábban napvilágra került, hogy az első gyermek születésekor közel 300 ezer forintot kapnának a családok. A Hetek ma megjelent számában részleteke közöl a népesedési programból - írta az atv.hu. A jelenlegi jogszabályok szerint ha egy egyetemista vagy egyetemet éppen befejező nő gyermeket vállal, akkor, mivel nincs még elegendő munkaviszonya, csak a nettó 28 500 forintos GYES-t veheti igénybe. A tervek szerint ezen úgy változtatnának, hogy amennyiben valaki az egyetemi tanulmányai alatt vállal gyermeket, akkor a minimálbér után, ha az egyetem elvégzése után szül, akkor a diplomás minimálbér összegét figyelembe véve kaphat GYED-et, azaz 40-50 ezer forinttal magasabb összegre számíthat a család.

Révész Máriusz, a miniszterelnök népesedési tanácsadója a lapnak kifejtette, az általuk javasolt intézkedéseknek az a célja, hogy a munkavállalást, a karrierpályát könnyebben lehessen összeegyeztetni a gyerekvállalással.

Mentesség a "szociális hozzájárulási adó" alól

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében már döntés született arról, hogy aki ma GYED-ről vagy GYES-ről visszatérő kismamát foglalkoztat, az két évig mentesül a 27 százalékos úgynevezett "szociális hozzájárulási adó" alól, és további egy évig 50 százalékot kell fizetnie 100 ezer forintos fizetésig. Révész elmondta, most azt javasolják, hogy a kedvezményezett kétéves időszakot emeljék tovább a kettő, és még tovább a többgyerekeseknél. Ez előnyt jelentene a gyermekes anyák számára, mert olcsóbb lenne alkalmazni őket. Egy 100 ezer forintos fizetésnél 27 ezer forintot spórolna a munkáltató.

A biztonságot szolgálja az az elképzelés is, hogy ha a szülés után megszűnik az anya munkaadójának a cége, vagy egy tanár esetében lejár a határozott idejű szerződés, és az illető újabb gyereket vállal, akkor a jelenlegi helyzettel szemben a következő gyermek esetében is kaphatna még a GYED-et.

Emellett rugalmas GYED bevezetését javasolják, egyebek mellett azért, hogy a családtámogatási rendszer kontraproduktív módon ne járuljon hozzá ahhoz, hogy a szülőknek anyagilag jobban megérje a testvérek születése közötti időszakot megnyújtani. A terveik szerint a TGYÁS-t, a GYED-et és a GYES-t egybe számolnák, és ha valaki előbb megy vissza dolgozni, vagy előbb szül újabb gyereket, akkor is megkapná a három évre járó támogatást. Ma anyagilag rosszabbul jár az, akinek másfél évre születik például a második gyermeke, mint aki a hároméves családtámogatási periódust képes kihasználni, hiszen másfél évnyi támogatástól elesik.

A szocpolt másfél-kétszeresére emelnék

A javaslatcsomag szerint másfél-kétszeresére nőne a szociálpolitikai támogatás, ismertebb nevén szocpol összege. A javaslatnak ez a része az NGM-ben készült, és a jelenlegi 800 ezer forint helyett 1,6 millió forintról indulna, és - a gyermekek számától és a lakástól függően - elérhetné az 5,6-5,8 millió forintot is.

Kiterjesztik a családi adózást

A javaslatcsomag része a családi adózás kiterjesztése a járulékok egy részére. A lap szerint ez egy 100 ezer forintos nettó fizetés esetén 7 ezer forintos emelkedést jelentene.

További terv az első gyerek utáni támogatás és a GYES melletti munkavégzés felső határának feloldása - idézte a Hetek című lapot az atv.hu.