Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 10 százalékkal drágult 2013 óta a tűzifa a KSH adatai nyomán. Most 3350 forintba került egy mázsa tűzifa. Tavaly 4, a korábbi években pedig mintegy 2-2 százalékos áremelkedést kellett elszenvedniük a fával fűtőknek - írja a lap.

Szakértők a drágulást a kereslet élénkülésével indokolják és mivel a a szilárd tüzelőanyagok (például a fa, brikett, lignit) szabadárasak, a kereskedők nyugodtan emelhetnek.

A fatüzelés egyáltalán nem elhanyagolható itthon, a gáz után a második "legnépszerűbb" mód, több mint 600 ezer háztartást érint.

A kormány három éve a fára is tízszázalékos "rezsicsökkentést" hirdetett, ám ez hamar elillant az erdészetek áraiból a lap szerint. Azóta a kérdést a kormány a szociális faosztásra hivatkozva "üti el".

Fával jellemzően nem a jómódú családok fűtenek, bár egyre több a "kedvtelésből" fára váltó háztartás. Ennek az a hátránya, hogy a kibocsátott korom káros az egészségre - mondta a lapnak Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője.