Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásában megvalósíthatónak nevezte a Fidesz-KDNP frakció javaslatát a devizahitelek végtörlesztéséről, ami a svájci frank árfolyamát 180, az euróét 250 forinton rögzítené. Az erről szóló javaslat a héten készülhet el. Ugyanakkor nem lesz kötelező a devizahitel kiváltása forinthitellel, így elsősorban azok tudnak élni a lehetőséggel, akik rendelkezésére áll annyi megtakarítás, ill. mozgósítható vagyon, amivel adósságukat rendezni tudják - hívja fel a figyelmet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakember úgy véli, feltehetően csupán az adósok töredéke tud élni a devizahitelek végtörlesztésével.

A forinthitelre történő tömeges átváltás akadályai:

1. A magas forintkamatok miatt nem feltétlenül éri meg.

2. A bankok rendelkezésére nem áll annyi forintforrás, amivel ki lehetne váltani a deviza alapú hiteleket.

3. A hitelképes ügyfelek száma.

Eshet a forint, drágulhat a hitel

További rossz hír - főleg az átváltási lehetőséggel élni nem tudó devizahitel-adósok számára -, hogy mivel a végtörlesztés jelentős devizakereslettel jár, a forint nagyobb mértékben is gyengülhet.

A lépés továbbá hatalmas csapást jelentene a bankokra, amelyek az árfolyam-különbözeten egyes becslések szerint akár 1000 milliárd forintos nagyságrendben veszíthetnek, amennyiben mindenki él a lehetősséggel. Noha ez nem tűnik valószínűnek, a bankok vesztesége jóval meghaladhatja a 100 milliárd forintot, ami súlyosan veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást.

Suppan úgy véli, a forint alapú hitelek iránti igény emelkedése és a bankok veszteségeinek enyhítése miatt a forint alapú jelzáloghitelek kamata emelkedhet, ami megdrágíthatja a devizahitelek forintra váltását. A vagyonosabb adósok hiteleinek végtörlesztése pedig azzal járhat, hogy a rosszul teljesítő hitelek aránya növekszik a hitelállományon belül. A végtörlesztés csökkenti a háztartások megtakarításait (nettó értelemben azonban változatlan marad, mivel csökken a tartozás is), és összességében csökkentheti a háztartások rendelkezésére álló jövedelmet, így a fogyasztást is.

Elfordulhat a tőke Magyarországtól

A leginkább negatív következmény azonban a gazdasági stabilitás és megbízhatóság újabb romlása lehet, aminek következtében a befektetők csökkenthetik magyarországi kitettségüket, elsősorban a hitelezési aktivitáson keresztül, ami eddig is kifejezetten nyomott volt - hívja fel a figyelmet az elemző. További negatív következmény a hazai bankszektor leminősítése, és így forrásainak megdrágulása lehet. A forint eleinte negatívan reagált, azonban később visszatért a reggeli szintekhez, részben az euró napon belüli erősödése miatt.