A Nagi Gazdaság hétvégi számának cikke

A Kínai Fejlesztési Bank (CDB) és az MFB Zrt. között jelenleg is zajlanak az egymilliárd eurós hitelkeret előkészületi munkálatai − derül ki azokból a válaszokból, amelyeket Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a magyar−kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdéseire adott. Az előkészítés keretében a CDB és az MFB képviselői 2012. május 1-jén aláírtak egy, a felek szándékait megerősítendő finanszírozási együttműködési megállapodást. Eszerint a cél a kínai érdekeltségű vállalatok magyarországi beruházásainak segítése, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, valamint a kínai kapcsolatokkal rendelkező magyar vállalatok beszállítói és kutatás-fejlesztési tevékenységének támogatása, de a keretből lehetséges lesz magyarországi kkv-k finanszírozása is. Mivel a végleges kondíciókról egyelőre nem született döntés, a hitelkeretet hivatalosan még nem hirdették meg, ezzel együtt a miniszter szerint az MFB-nél folyamatosan érdeklődnek a kínai és magyar vállalatok.

Kép: Napi grafikonok

A májusi megállapodás rendelkezik egy közös, kínai és magyar szakemberekből álló bizottság felállításáról is, amely a tervek szerint végezné a beérkezett projektek elsődleges szűrését. A hitelkeretből részesülő projektekre várhatóan az MFB tesz javaslatot, a támogatásra vonatkozó döntést pedig a CDB hozza meg.

A magyar kormány nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy Kínával hosszú távú, stratégiai partnerséget alakítson ki, ezt szolgálja a keleti nyitás politikája − állapította meg a tárcavezető. Ennek érdekében az év elején elkezdődött Magyarország Kína-stratégiájának kidolgozása, a szakmai munkát Csizmadia Norbert tervezéskoordinációért felelős államtitkár irányításával a Nemzeti Tervezési Hivatal végzi. A stratégia szakmai verziója várhatóan még ősszel elkészül, ezt követően kezdődhet szakmai vitája és közigazgatási egyeztetése, majd jóváhagyás esetén kerülhet a kormány elé.

A magyar−kínai gazdasági együttműködési vegyes bizottság (GVB) legutóbbi ülését 2011. június 22-én Budapesten tartotta, a következő ülésszak pedig idén Pekingben esedékes, a Kínai Kommunista Párt XVIII., októberi kongresszusa után. Budapest a következő ülésen többek között a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok elmélyítésével, a Magyarországon befektetett kínai működőtőke növelésével, a magyar export bővítésével, valamint a kereskedelmi mérleg kiegyensúlyozásához kapcsolódó témakörökkel kíván foglalkozni.