Az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál azt írja, Lengyelország és Magyarország azt akarja elérni, hogy Norvégia álljon el attól a követelésétől, hogy a civil szféra támogatására szánt úgynevezett EGT Alapok szétosztása olyan adminisztratív testületen keresztül történjék, amely független lenne, de Solberg ezt elutasította.

Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket. Független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk - mondta Solbert az NTB norvég tévének nyilatkozva. Arra figyelmeztetett, az "illiberális" hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért kell függetlennek lennie.

A civil szférát államilag nem kontrollálhatják

- szögezte le a norvég miniszterelnök, aki a Konzervatív Párt és bevándorlásellenes Haladó Párt alkotta kormánykoalíció élén áll. Az EUObserver szerint Solberg felvetette ezt a kérdést, amikor a múlt héten Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Magyarország 215 millió euró segélyt kapna 2021-ig

A nem EU-tag Izland, Liechtenstein és Norvégia, cserében azért, hogy hozzáférhessen az EU egységes piacához, kezdeményezte az úgynevezett EGT Alapok létrehozását a szociális és gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében 15 fejletlenebb uniós tagországban.

A következő, 2021-ig szóló program keretében Lengyelország 809 millió, Magyarország pedig 215 millió eurós segítséget kapna. A pénzek durván tíz százalékát civil szervezetek kapják, amelyek kötelezően a támogatási program kedvezményezettjei.

A Norvégia és Lengyelország közötti tárgyalások holtpontra jutottak a pénzek szétosztásáról, a Magyarországgal folytatott megbeszélések következő fordulója pedig május végén lesz - írja a hírportál.

Jó edzőtábor az ilyen tárgyalás

Frank Bakke-Jensen norvég EU-ügyi miniszter, akit a tárgyalások lebonyolításával bíztak meg, reményét fejezte ki az NTB tévének nyilatkozva, hogy az idei év végére lezárják a tárgyalásokat. Nem tart attól, hogy a szóban forgó országok felállnak a tárgyalóasztaltól. Mint fogalmazott: a fiatal demokráciák számára jó "edzőtábort" jelentenek az ilyen tárgyalások.