Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országos népszavazáson. Az NVI adatai szerint a 274 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 121 ezren leadták szavazatukat, az NVI-hez szombat reggelig 88 591 érkezett vissza.

Postán (ebben a szombati érkezések még nincsenek benne) csaknem 62 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseletekről pedig újabb 26 ezer az NVI-be, vagyis összesen 88 591 szavazási irat jutott vissza a választási irodához szombatig.

A Magyarországon csütörtökön feladott levélszavazatoknak legkésőbb szombaton meg kell érkezniük az NVI-hez, az éjfél után érkezett postai levélszavazatok érvénytelenek lesznek. Aki elmulasztotta postán feladni, az a levélszavazatát még a voksolás napján, vasárnap is leadhatja az egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban, illetve a külképviseleteken.

Ezt vizsgálja az NVI most

Hétfőn kezdődött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az NVI-hez visszaérkezett 88 ezer szavazási iratból 73 304-et ellenőriztek, ebből 61 267 volt érvényes (83,58 százalék).  Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat és úgy számlálják meg.

4 136 313 választópolgárnak kell érvényesen szavaznia

A vasárnapi népszavazáson 4 136 313 választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, azaz nincs szavazategyenlőség.

A névjegyzék péntek 16 órakor lezárult, a névjegyzékben 8 272 625-en szerepelnek.