Nagyon sok változás lesz szeptemberben a menzákon, különösen azoknál az intézményeknél, ahol a közétkeztetők az elmúlt évek során nem kezdték meg az ajánlásnak megfelelő étlapot elkészíteni - mondta Martos Éva.

Az egyik fontos változás, hogy több lesz a nyers zöldség és gyümölcs, az ételekbe pedig kevesebb só, cukor és zsír kerül. Sokkal változatosabbnak kell lennie az ételnek ahhoz, hogy azokat az előírásokat biztosítani tudják a közétkeztetők, amik a rendeletben egyébként a gyerekek, illetve az étkezést igénybe vevők egészségét szolgálják - fejtette ki.

Hozzátette: sokkal kevesebb cukrozott ital kerül ezentúl a gyerekek elé. Az a közétkeztető például, aki "hagyományos" módon eddig olyan teát adott, amibe öt kanál cukrot tett, ezt most fokozatosan ki kell váltania egy olyan karakteres, jó ízű gyümölcsteával, amibe adott esetben egyáltalán nem kell cukrot tenni.

"Nagyon bizakodó vagyok. Nagyon hosszú évek óta dolgozunk ezen a rendeleten, és hosszú évek óta próbálunk sokat tenni azért, hogy a lakosság egészségesebben táplálkozzon. Vannak pozitív tapasztalataink. Olyan mintaprogramjaink, amelyek a táplálkozási szokásokat változtatják meg."

Csak azt tudom mondani, hogy abban bízom, a hozzáállás olyan lesz, hogy a gyerekek körül lévő felnőttek is akarják a változást, és úgy gondolják, hogy ez mindannyiunk érdeke. Egy ilyen érv, hogy a gyerekek kevesebbet fognak hiányozni az iskolából az egészséges táplálkozás esetén - ezt tudományos vizsgálatok bizonyítják. Ha pedig a gyerek egy megfelelő, egészséges ebédet kap, akkor az a tanulását is javítani fogja - emelte ki a főigazgató.

"Gondoltuk mi évekkel ezelőtt, hogy bazsalikomos málnafagylaltot fogunk vásárolni? Éppen ezért nem lehet egyből elutasítani. Meg kell kóstolni, nyitottnak kell lenni az új ízekre, és többszöri kóstoltatás után egészen biztos vagyok benne a korábbi programok alapján, hogy a gyerek - ha környezete is úgy áll hozzá - nyitott lesz, és ízleni fog neki az étel" - fogalmazott.