Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2012 az eddigi legnehezebb év lesz az egészségügyben, az elindult programok legalább 20 évre való feladatot adnak, miközben érdemi forrásbővülés nélkül még a szinten tartás is kérdéses - mondta az egészségügy átalakulásáról tartott előadásán az IME regionális egészségügyi konferenciáján Gaál Péter.

Mint kifejtette, a tárca vezetésének választ kell adni olyan kérdésekre, hogy miként állítható meg az elvándorlás, mit kezdjünk a kórházakkal és járóbeteg rendelőkkel, hogyan használhatók ki a koordinációban rejlő tartalékok, egyáltalán hogyan biztosítható hosszú távon a rendszer fenntarthatósága, s mindezekben lépni is kell.

A munkaerőkrízis kezelésével kapcsolatban úgy vélte, 2012 több forrás együttes bevonásával valahogyan túlélhető, de március végéig hosszú távú perspektívát is kell tudni nyújtani az egészségügyben dolgozók számára.

A rendszer így fenntarthatatlan

Gaál Péter leszögezte, a jelenlegi rendszer a hatékonysági tartalékok visszaforgatásával sem tartható fenn, alaphangon 250 milliárd forint hiányzik, s további 250-300 milliárd kellene ahhoz, hogy a régiós versenytársak szintjét elérjük. Mint fogalmazott, leginkább a pénzügyi döntéshozóknál kell áttörést elérni, s azt a nehéz üzenetet átvinni, hogy az egészségügy szolidáris alapon működtethető a leghatékonyabban. Nem érdemes a magánosítás irányába tolni a rendszert, mert az a közpénzekből többet fog igényelni.

A forrásteremtésben is paradigmaváltásra van szükség - hangsúlyozta az SE EMK igazgatója. Jó iránynak tartja a népegészségügyi termékdíj bevezetését, amelyet bővíteni lehetne, a magánforrások aránya nem emelhető, viszont ki kell tisztítani a rendszert, pontosan kell kijelölni a szolgáltatáscsomag határait, és meg kell oldani a hálapénz kérdését - mondta. Pontosan tisztázni kell a munkáltatói betegbiztosítás szabályait is.

Gaál szerint az egészségügy megoldandó problémái hasonlóak ahhoz, mint 4 évvel ezelőtt, de lát esélyt arra, hogy mindezzel együtt a szektor végre emelkedő pályára álljon.