Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tegnap lezárult a gyógyszerkassza intézkedéseivel kapcsolatban folytatott egyeztetés. Információink szerint mintegy kéttucatnyi vélemény érkezett, arról persze még nincs hír, hogy a lapunk birtokában levő előterjesztés ezeknek megfelelően változik-e. Idő mindenesetre nincs sok, hiszen a tervek szerint április 27-én már dönt a kérdésben a kormány.

Néhány intézkedés hosszabb távú. A több hatóanyagot tartalmazó készítmények támogatásánál már az idén az összetevőket veszik alapul (az adott készítmény nem kerülhet többe, mint az összetevői alapján adódó ár), a tervek között azonban szerepel a kifejezetten hatóanyag alapú gyógyszerfelírás is. A modell bevezetésekor elő kell írni, hogy a gyógyszerész köteles a beteget a legolcsóbb készítményről tájékoztatni (erre a jelenlegi patikai számlázási rendszer is alkalmas) és a legolcsóbbnál drágább készítményt kiadni csak a beteg dokumentált kérésére lehetne.

Fokozatosság és óvatosság alighanem más területen sem ártana, ott viszont mégis gyorsan igyekeznek lépni. A kormányzat át akar térni a gyógyszereknél az eredményalapú támogatásra, ezt pedig a legnagyobb értékű, onkológiai szereknél kezdik. A terápia eredményesség alapú finanszírozásának formája szerint a biztosító csak abban az esetben ad finanszírozást az adott készítményhez, ha arra a beteg az első kezelési ciklusok során reagált − ha nem használ a kezelés, támogatás sem jár. Így csak utólag derül ki, finanszírozza-e a kezelést az állam vagy sem.

Az előterjesztésben erre konkrét példát is felhoznak. Egy adott onkológiai készítmény terápiás javallata és a beadványban szereplő adatok alapján a progressziómentes túlélési idő átlagosan 35,4 hét. A felmérés azt mutatta, hogy a betegek 54 százaléka vagy nem megfelelően lett kiválasztva, vagy a gyógyszer nem hozta a kívánt eredményességet. Számukra a készítmény finanszírozása az egészségügyi alap terhére a továbbiakban megkérdőjelezhető − nyomatékosítják az anyagban.

Ez az intézkedés a kórházi átsorolással (a szerekhez csak a fekvőbeteg-intézményekben lehet majd hozzájutni) együtt szinte biztosan nehezíti a betegek helyzetét. A betegek hozzáférése a terápiás felülvizsgálatok során az előterjesztés szerint is szűkülhet például a bőrgyógyászati, köhögés elleni, vizelethajtó készítményeknél.