A kórházanként eltérő mértékű javulás a teljesítményarányos OEP támogatás növekedésének, a saját bevételek növekedésének, a ráfordítások csökkenésének és a konszolidációs  támogatásnak köszönhető, a pénzügyi egyensúly azonban nem minden kórházban következett be, s az intézekdések arra sem voltak elegendőek, hogy hosszú távon ne termelődjön újra a likviditási probléma.

A pénzügyi egyensúly 2009-ben mind a 20, 2010-ben 18, 2011-ben 10 kórház esetében nem volt biztosított. Az ellenőrzött kórházak működését finanszírozó, döntően az OEP-től származő bevételek összege 2009-2011 között folyamtosan növekedett, ugyanakkor a kórházi ellátások finanszírozása az inflációs hatás kiszűrve 6 százalékkal csökkent.

Az ellenőrzött kórházak működési ráfordításai folyamatosan emelkedtek, a személyi jellegű ráfordítások és a  munkaadókat terhelő járulékok együttes összege azonban csökkent, alapvetően a végrehajtott létszámleépítések és az üres álláshelyek zárolása miatt. A hiányzó emberi erőforrás pótlásának elmaradása ugyana a pénzügyi egyensúlyt javította, ugyanakkor az ellátásban kockázatot jelent - állapítja meg az ÁSZ jelentése.

A beruházásokhoz és a felújításokhoz az ellenőrzött 20 kórház közül 2009-ben 18-nál, 2010-ben 16-nál, 2011-ben egyiknél sem volt elegendő fedezet. Az OEP finanszírozás nem tartalmazott eszközpótlási hányadot. Az ÁSZ megállapítja, a kórházak a fejlesztéseket a működési bevételből, a működés biztonságának kockáztatásával finanszírozták, ugyanakkor nem végeztek az értékcsökkenésnek megfelelő pótlást.

Az eltérő számíviteli nyilvántartási rend alkalmazása nem mérhető összehasonílthatóan a gazdálkodás, s mivel a kórházak mentesülhettek az önköltség megállapításának  kötelezettsége alól, ezért nem ismertek az egyes egészségügyi szogáltatások tényleges ráfordításai,  önköltsége - hívja fel a figyelmet az ÁSZ. Ezért a mentesség megszüntését javasolják az emberi erőforrás miniszternek. Domokos László kiemelte, világos, egységes önköltség számítási rendszerrel kell elindítani az egész egészségügyi rendszer kilábalását és az érdemi intézkedések megtervezését.