A lap szerint három millió forintot kaphatnak praxisonként a fogorvosok, amelyet a tervek szerint valamennyi, a közellátásban működő 3300 fogorvosi körzet megkap.

Az egyszeri támogatás még az év vége előtt odaérhet az ellátókhoz. A finanszírozásuk további javítása pedig attól függ, hogy mikorra sikerül kidolgozni a támogatásnövelés feltételéül szabott ellenőrzési rendszert.

Az orvosi kamara fogorvosi tagozata és a minisztérium szakértői olyan mechanizmust próbálnak összeállítani, amelyben például akár a betegek is igazolnák, hogy az orvos valóban elvégezte a társadalombiztosításnak elszámolt kezeléseket. A lap szerint az ágazatban óriási a bizalmi válság, a tárca gyakran utalt rá: nemigen hiszi, hogy az elszámolt kezelések mögött valódi teljesítmény van.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a lapnak júniusban adott interjúban is arról beszélt, valahogyan alá kell támasztani, hogy mire adnak a közfinanszírozott fogorvosoknak többletet. Továbbá azt is ígérte az államtitkár, hogy nem zárják le a kormányzati ciklust anélkül, hogy a fogorvosok helyzetét ne rendezzék.

E bejelentés után a kormányzati oldalon még hetekig nem történt túl sok minden. Szeptemberben a közfinanszírozott rendelők mintegy harmada állt le három napra, ezalatt csak sürgősségi ellátást nyújtottak a betegeknek. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata nevében Hermann Péter elnök levélben kérte a kormányzatot, hogy javítson a finanszírozáson. Ezután újabb nyilatkozat-csörte kezdődött a kormányzat és fogorvosok között.

A kormány a nyilvános vitának azzal vetett véget, hogy a sajtó és a közérdeklődés kizárása mellett "titkos egyeztetésre" hívta a kamara fogorvosi tagozatának elnökét és Nagy Ákos keszthelyi fogorvost, aki az érdekvédők egyike. A találkozó "nyolcszemközt" zajlott, az érdekvédőket személyesen Lázár János és Ónodi-Szűcs Zoltán fogadta október 20-án. A megbeszélés részleteiről azonban az érdekvédők senkinek nem beszélhetnek.

Az egészségügyi kormányzat és az orvosi kamara fogorvosi tagozata október végén egyeztetett, miután a közellátásban dolgozó fogorvosok szeptemberben munkalassító akcióval sürgették helyzetük javítását - idézi fel a Népszava cikke.

A Magyar Orvosi Kamara számítása szerint a fogászatra jutó, most évi 28 milliárd forintos kasszát meg kellene duplázni. A fogorvosi székbe beülő betegekre fejenként átlagosan 3200-4200 forintos állami költségtérítés jut.