Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapot kétmilliárd forinttal indítják, majd folyamatosan töltik azt fel - mondta el Balog Zoltán az MTI beszámolója szerint. A teljes keret 10+1 milliárd forint, amiből egymilliárd a művészeti intézmények kiadásaira jut. A finanszírozási kérdésekben az egyeztetések megkezdődtek a felsőoktatási intézményekkel, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kötnek majd. Két intézménnyel már tárgyalnak, jövő héten további öttel kezdődik meg az egyeztetés. A tárca vezetője reményét fejezte ki, hogy másfél hónapon belül a tárgyalásokat le tudják zárni.

Három változatot terjesztettek a kerekasztal elé a gazdasági és pénzügyi irányítás kérdésében, és a kancellár-rendszer ügyében ott tartanak, hogy akár testületi formában is megvalósulhatna az a támogató-ellenőrző funkció, amire a kormány szerint a felsőoktatási intézményeknek szüksége van - mondta.

Még finomítanak

A hallgatói szerződések ügyében háttértanulmányt bocsátottak a kerekasztal rendelkezésére, a hallgatók 10 százalékának megkérdezésével készült anyag szerint a fiatalok 8,2 százaléka már dolgozott külföldön - közölte Balog. Tavaly ugyanakkor több mint 40 százalék gondolkozott külföldi munkavállaláson, ami a tárca vezetője szerint "aláhúzza" a hallgatói szerződések ügyét. A hallgatói szerződések kapcsán olyan módosításokat javasoltak, amelyek, bízik benne, hogy elfogadhatóak lesznek. A részleteket firtató kérdésre jelezte, hogy azokat a munkacsoportban szeretnék még finomítani.

A szakok áttekintése ügyében jelezte: a Magyar Rektori Konferencia ütemtervet terjesztett elő, amelynek alapján még az első félévben megvitatható lesz, melyek azok a szakok amelyekre nem a jelenlegi formában, vagy egyáltalán nincs szükség.

A kerekasztal egy taggal, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével bővült. A grémium vezetését a miniszter átadta az új felsőoktatási államtitkárnak, Klinghammer Istvánnak.

Az a cél, hogy minőségi irányba mozduljon el a felsőoktatás, a diplomák értéke növekedjen és, hogy nyugalom, békesség legyen a területen - mondta Klinghammer István.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint örömmel üdvözölték az álláspontok közeledését, alapvető szempont, hogy a felsőoktatás körüli viszonyok nyugvópontra kerüljenek. E téren a pénteki tárgyalás előremutató volt - állapította meg. Az MRK szeretné, ha megtalálnák azokat a megoldásokat, amelyek a minőségi felsőoktatás megteremtése irányába mutatnak - rögzítette. Most a sürgős kérdések voltak napirenden, de egyetértettek abban, hogy döntően stratégiára van szükség, ehhez kell hozzáigazítani a finanszírozási, és szerkezeti kérdéseket - mutatott rá.

Itthon kamatozzon

Azt az álláspontot képviselték, hogy az alaptörvénynek elveket kell rögzítenie, és azt hangsúlyozták, hogy a Magyarországon tandíjmentesen megszerzett diploma valamint a mögötte lévő tudás itthon kamatozzon - mondta el Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Ez egy olyan elv, ami alaptörvénybe való, annak méltóságát ugyanis nem a részletszabályozás adja - fogalmazott, megjegyezve: nem a kényszer, hanem a lehetőség oldaláról kell a kérdéshez közelíteni. Azért tértek vissza a kerekasztalhoz, mert az általuk támasztott feltételeket a tárca akceptálta - fűzte hozzá, kiemelve: kötelességük a hallgatói álláspontot is megjeleníteni az őket érintő kérdésekben. Örömmel vették, hogy a tárca vezetője távollétükben képviselte a hallgatók érdekeit, és visszatértükig az őket érintő kérdések nem voltak napirenden - jelezte. Nagy Dávid örömtelinek nevezte Klinghammer Isván kinevezését felsőoktatási államtitkárrá.

Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint innovatív szerkezeti átalakítás forráskivonást nem eredményezhet, ahhoz éppen hogy pluszforrásokra van szükség. A miniszter bejelentése alapján ez a folyamat elindult - állapította meg.

Eredményes és minőségi felsőoktatás megteremtésében érdekeltek, és az ilyen irányú lépéseket támogatják - fogalmazott Bivaly Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

A pénteki megbeszélés nagyon hasznos és előremutató volt; a munkacsoportokban létrejött anyagok egy hosszú távú stratégia elemei is lehetnek - fejtette ki Kerekes László, a Magyar Európai Üzleti Tanács elnöke.