A felsőoktatási államtitkárság meghozta javaslatait az egyetemek átalakítására. Az államtitkárság szerint erre azért van szükség, mert több egyetem és főiskola a jelenlegi formájában hosszútávon nem működőképes. Az egyetemek az elmúlt két hónapban maguk is kidolgoztak terveket arra, hogyan tudnának hatékonyabbak lenni. Erről több száz oldalnyi dokumentum született.

Az államtitkárság ezek figyelembevételével döntött most arról, mely javaslatokat támogatja és melyeket nem. A felsőoktatási államtitkárság döntéséről az egyetemek szenátusainak kell még szavaznia, de ez nem köti az államtitkárságot: mint az állami egyetemek fenntartója saját hatáskörben is dönthet az átalakításokról, mondta az Indexnek Palkovics László felsőoktatási államtitkár. A korábban ismertetett terveket egy-két kivételtől eltekintve megvalósítják.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez. A három karon 4500 hallgató folytat tanulmányokat. Az államtitkár az átalakítást többi között azzal indokolta, hogy a Corvinuson a budai és a pesti karok gyakorlatilag egymástól függetlenül, egymás mellett működtek eddig, és nincs szinergia.
Kifejtette: ugyanakkor a három pesti kar az elmúlt időszakban jelentős átalakításon ment át, meghatározták az egyébként is kiváló képzések új irányait, megállapodásokat kötöttek, s ezek hozzájárulhatnak a fejlődéshez. További cél, hogy 2016 szeptemberétől Székesfehérváron kihelyezett közgazdasági képzések folyhassanak a BCE keretén belül - jelezte.

Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a változtatások jelentős indulatokat generáltak. Ugyanakkor nincs szó a budai kampuszon az arborétum értékesítéséről, és év végéig tervet dolgoznak ki a kampusz rendbe tételére, arra milyen funkciókat töltsön be a jövőben, erre 50 millió forint áll rendelkezésre.  Megjegyezte: Magyarország továbbra is Budapest-centrikus ország, a hallgatók szeretnek itt tanulni, így a kampusz áttelepítésére nincs szándék. Az az alapvető szándék, hogy rendbe tegyék - hangsúlyozta.

Rögzítette: az átalakításokkal sem itt, sem más esetben hallgatói érdek nem sérül, a budai karok hallgatóinak nem kell majd Gödöllőre utazniuk. Az egyeztetésekben a hallgatói képviselők is részt vettek - jelezte, hozzátéve: az oktatóknak szintén nincs okuk aggodalomra. Utalt a Corvinus hallgatói önkormányzatának augusztus végi állásfoglalására, miszerint elkötelezettek az egyetem hatkarúsága mellett, amennyiben azonban a fenntartó úgy dönt, meghatározott feltételek - fejlesztési terv, az oktatói állomány megőrzése - elfogadhatónak tartják a SZIE-Corvinus budai karainak integrációját.
Szintén 2016. januárjától kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem átalakulása: a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kar, és a győri Apáczai Csere János kar kiválik, s a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye 2016. január 1-től a Pannon Egyetem részeként működik majd.

A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén egy erős, faipari és erdőmérnöki képzési profilra építő ágazati egyetem jöhet létre 2017. július 1-től a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg.
A korábbi terveknek megfelelően átalakítják a Szent István Egyetemet, jövő július 1-től kiválik az állatorvostudományi kar, és önálló, ágazati felsőoktatási intézmény jön létre.

Jelezte: a jászberényi alkalmazott bölcsészeti és pedagógiai kar az egri Eszterházy Károly Főiskolához csatlakozhat.
Szintén jövő júliustól egyesülne a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola. Mindkettő várhatóan alkalmazott tudományok egyetemeként működik majd a jövőben.
Közölte: az államtitkárság véleményét ismertette, a változásokról a vonatkozó leveleket az érintett felsőoktatási intézmények kedden délután megkapják. Ezt követően a szenátusok megfogalmazhatják véleményüket a tervezett változtatásokról.
Az államtitkár hozzátette: a fenntartó miniszter a véleményeket figyelembe veszi, de az nem köti, legkésőbb jövő hét végén a döntést a tárca vezetője várhatóan meghozza majd.

Kérdésre hozzátette: arra számít, hogy a Corvinus szenátusa ellenvéleményt fogalmazhat meg, a többi esetben szerinte erre nem kell számítani. Palkovics László elmondta: az intézményi átalakítások három lépcsőben történnek majd, jövő januárban, júliusban, illetve 2017. júliusában valósulhatnak meg. A karok átadásánál alapvetően január a határidő, az intézménylétesítéseknél júliusi időpontot határoztak meg.

Összesítése szerint az átalakítások nyolc intézményt érintenek, és a jelenlegi állapothoz képest 9 képzési hely kerül más intézményhez. Minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti feltételekkel biztosított, az érintett hallgatók változatlan feltételek mellett, de egy másik intézményben - a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével - szerezhetik meg diplomájukat. Közölte: nem a megtakarítás a fő cél, hanem az, hogy jobban, hatékonyabban működjön a felsőoktatás. Kérdésre válaszolva kitért arra is: hasonló léptékű további változtatásokat már nem terveznek, kivéve ha az intézmények kezdeményeznek ilyet.

További részletek az Indexen.