Jövőre indul és 2014-re készül el a VKK új versenyképességi felmérése, amely a fordulat lehetőségeit és korlátait vizsgálja - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tanára az MTA Közgazdaságtudományi Intézet konferenciáján, amelyet Terepkutatás a magyar gazdaságban címmel rendeztek.

A kutatás arra irányul, hogy milyen feltételekre van szükség ahhoz, hogy a lecsúszás megálljon, és létrejöjjön a fordulat - mondta a volt gazdasági miniszter, aki panaszkodott a szűkös anyagi források miatt. Kifejtette: a VKK 1995 óta végez versenyképességi vizsgálatokat, az eddigi négy felmérésre összesen 50-60 millió forint állt rendelkezésre, és a korai kudarcok után arra a következtetésre kellett jutni, hogy állami pénzekre csak nagyon korlátozottan lehet számítani.

A konferencián Szalai Júlia szociológus arról a 48 nagyvállalkozóval 1999-2001-ben végzett és most megismételt vizsgálatról számolt be, amelyet Laki Mihállyal közösen végeztek. A 90-es évek magyar nagyvállalkozói mára elvesztették korábbi dinamizmusukat, aminek hátterében a külföldi tőkétől, illetve a versenytársaktól való félelem áll, mert "görcsbe rándul tőlük a gyomruk" - tette hozzá a szociológus.

A félelem része az is, hogy utódaik nem veszik át a (családi) vállalkozásokat - jelezte Szalai Júlia. "Ugyanakkor a 31 főből álló úgynevezett kontrollcsoport megkérdezésével most egy újabb nagyvállalkozói generációt is vizsgáltunk, akik nyitottak, használják a külföldi kapcsolatokat, tevékenységüket arra összpontosítják, hogy vállalkozásukkal a meglévő piaci résekbe nyomuljanak be" - mondta a szociológus.