Az ország nyugati és középső területein most mindenhol apadnak, de a keleti országrészben még jellemzően áradnak a folyók. A Tisza-tó jelenleg a Tisza hullámtereként üzemel, a nyári vízszint fölötti vízmagassággal. Az OVF tájékoztatása szerint nem várható akkora árhullám, ami a szükségtározók megnyitását indokolná. Emellett 216 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, amiből mintegy 103 ezer hektár a vetés-szántó terület. A belvíz elleni munkálatok napi költsége 100 millió forint körül alakul; a védekezés megkezdése óta közel egymilliárd forintot kellett e célra fordítani.

Már készül az a kormány-előterjesztés, amely biztosítja majd a védekezési költségek megtérítését a vízitársulatoknak; a vízügy becslése szerint a társulatok költsége február és május közepe között elérheti a 600-700 millió forintot. Emellett a BM olyan jogszabály-módosítást is tervez, amely például lehetővé teszi a közfoglalkoztatottak jelentősebb számú, illetve több műszakos bevonását a védekezési munkálatokba.

Bár a vízügyi igaz­gatóságoknak jelentős kárt okoznak a védműveken a fémtolvajok, szerencsére még nem okozott problémát hiányzó műtárgy, sikerült időben észrevenni a hiányt. Ugyan mindig megteszik a szükséges feljelentéseket, de eddig csak egyszer találta meg a rendőrség az ellopott alkatrészeket. 2012-ben körülbelül 50 millió forintos káruk volt lopások miatt az igazgatóságoknak.

A legjelentősebb vízügyi beruházások, összesen több mint 100 milliárd forintnyi EU-támogatással
A felső-tiszai árvízi előrejelző rendszer: közösen üzemeltetett magyar−ukrán távmérő rendszer, jelenleg 68 állomásról (33 magyar, 35 ukrán) biztosít ötpercenként adatokat. Magyar kormánysegélyből valósult meg, a későbbiekben a két igazgatóság különböző EU-s pályázati forrásokból fejlesztette tovább.
Árvízcsúcscsökkentő tározók építése a Tisza mentén: cigándi (2008), tiszaroffi (2009), hany-tiszasülyi (2012) és nagykunsági (2013. április). A Szamos−Kraszna közi tározó építése most kezdődött, a beregi tározó építésének közbeszerzése folyik.
Töltéserősítés a Tisza jobb partján, Vásárosnamény és Lónya között.
Töltéserősítések a Dráva mentén.
Duna-projekt indítása.