Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ha összehasonlítjuk az országban található (állami, magán, egyházi vagy alapítványi fenntartású) felsőoktatási intézményeket, kiderül: az egyházi fenntartású iskolák féléves díja szinte mindig drágább az átlagnál. A díjak nagyságát tekintve nincsen érdemi különbség az állami és a magán vagy alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmények között, de az egyértelműen látszik, hogy a főváros drágább a vidéki városoknál.

Néhány képzés költségtérítéses díja - kattintson

A legdrágább szak továbbra is a Semmelweis Egyetem tíz féléves fogorvosképzése, ahol egy félév díja több mint 1,35 millió forint, így a diploma megszerzése mintegy 13,5 millió forintba kerül. Aki Szegeden, Debrecenben vagy Pécsett szerezné meg fogorvosi diplomáját, közel hárommillió forintot spórolhat.

A költségtérítéses díjakat alapvetően az iskolák határozzák meg, a képzéssel kapcsolatos ráfordításaik figyelembevételével. A felsőoktatási törvény mindössze egy megkötést szab: az összeg nem lehet kevesebb, mint a szakmai feladatra számított folyó kiadások egy hallgatóra jutó hányadának fele; azoknál a diákoknál azonban, akik a felsőoktatásban 16 félévnél többet kezdtek meg, nincs ilyen kedvezmény, a száz százalékot kell fizetniük minimumként is. Az adott tanévre meghirdetett költségtérítéses díjakat később csak inflációarányosan lehet emelni - mondták az oktatási tárcánál.

Az előző tanévhez képest a Semmelweis Egyetemen nem változtak az alapképzés díjai az egyes karokon. Az általános orvosok képzése az egyik legdrágább (975 ezer forint félévente) költségtérítéses szakok közé tartozik, akárcsak a gyógyszerészek képzése (730 ezer forint egy félévre).

Az ELTE bölcsészettudományi karán - országos szinten nézve - kedvező díjjal (120 ezer forint félévente) tanulhatnak a hallgatók, míg a természettudományi kar (210 ezer forint egy félévre) már drágának számít más egyetemek kínálatával összehasonlítva.

Az alapítványi fenntartású Általános Vállalkozási Főiskolán (ÁVF) az államilag nem támogatott hallgatók esetében az egyes szakok féléves képzési díja 150-200 ezer forint között alakul. A szakok többsége hat féléves képzést kínál, így a diploma megszerzése esetükben legalább 900 ezer forintba kerül. Ennél azonban kevesebbért is elvégezhető az iskola, a jogszabály ugyanis minden évben lehetőséget ad rá, hogy a legjobban teljesítő költségtérítéses hallgatók 15 százaléka (az ÁVF esetében ez legutóbb 34 főt jelentett) a következő tanévben "átvegye" a legrosszabbul teljesítő állami támogatásban részesülő 15 százalék helyét - hívta fel a figyelmet Antal János főigazgató.

Az évente befizetett költségtérítés után legfeljebb 60 ezer forint adókedvezmény vehető igénybe. A díjak alakulásával kapcsolatban elmondta: egy évfolyam általában azonos költségtérítés mellett viszi végig tanulmányait, drágulásra csak a következő induló évfolyam esetében kell számítani. Ha erre sor kerül, akkor az emelés oka az inflációnövekedés, a szolgáltatásbővítés és az adott intézmény fejlesztései lehetnek.