A napilap szerdai számában azt írta, hogy nem várhatók drasztikus kiigazító intézkedések jövőre, mert a kormány 2,2 százalékról 2,8 százalékra emeli a 2013-as költségvetés hiánycélját. A lap cikke szerint ezzel a kormány jövő évi mozgástere 130-150 milliárd forinttal nő (meglátásunk szerint ezzel akár 180 milliárdos mozgástérnövelés is elérhető). Mindez azt is jelenti, hogy a kormánynak ennyivel kisebb intézkedéscsomagot kell végrehajtania jövőre.

A lap úgy tudja, hogy ez a 2,8 százalékos cél viszont kőbe lesz vésve, ennél nem lehet magasabb a hiány jövőre, mert azzal már növekedne az adósság.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke egy tegnapi interjúbanbeszélt arról, hogy mi az a jövő évi hiányszint, ami mellett még csökkenne az államadósság. Minden más tényezőt változatlannak feltételezve - 1038,1 milliárd forintos deficit mellett is teljesül az adósság-előírás, vagyis ebből a szempontból 360 milliárdos tartalék van a 2013-as büdzsében elmondása szerint.

A lap megjegyzi továbbá, hogy az Európai Bizottság sem ellenkezne, mivel még így is a fontos 3 százalékos küszöbérték alatt maradna a hiány. A Népszabadság szombati számában azt írta, hogy kormányzati források kész tényként kezelik, hogy a 2013-as költségvetési hiánycélt 0,5 százalékkal megemelik.