Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Így 2015 végén minden egyes magyar lakosra több mint 3 millió forintnyi pénzügyi megtakarítás jutott.

A megtakarítások összetétele nem minden szempontból alakul ideálisan, az MNB adatai szerint a készpénz mennyiségének növekedése volt tavaly is az egyik leggyorsabb ütemű: decemberben már 3765,4 milliárd forintnak megfelelő forintot és valutát tartottak otthon a háztartások, nagyjából egyötödével többet a 2014 véginél. A betéteknél is jelentős, 11,8 százalékos volt a bővülés, de a 7781,5 milliárdos állomány jelentős része számlapénzben, vagyis lekötetlenül pihen. A növekedéshez hozzájárult a devizabetétek emelkedése is, ami a külföldön dolgozó magyarok számának növekedésével lehet összefüggésben.

A készpénz és a betét mellett az állampapírok számítanak a lakossági megtakarítási portfólió meghatározó elemének: ezekből december végén közel 3200 milliárd forintnyit tartottak számláikon a háztartások, 35,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A befektetési jegyek állománya alig több mint 1 százalékos növekedés nyomán valamivel 4100 milliárd forint fölött volt decemberben. A biztosításoknál 2 százalék, a nyugdíjpénztári megtakarításoknál 5,3 százalék volt a bővülés - írta a lap.