Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban 4,9 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bérnövekedés 3,2 százalék volt, így a reálbérek 5,5 százalékkal nőttek. Kifejezetten biztató, hogy a vállalkozásoknál 3,2 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma, ami a versenyszféra növekvő munkaerő keresletét tükrözi - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Idén 4 százalék körüli átlagos bérnövekedés és a várhatóan stagnálás közeli infláció hatására 4 százalékkal nőhetnek a reálbérek. A reálbérek növekedési üteme az év vége felé az infláció élénkülése miatt lassulhat. A devizahitelek elszámolása is növelheti a háztartások elkölthető jövedelmét, így idén a háztartások fogyasztása kissé 3 százalék felett nőhet - az elmúlt években elhalasztott fogyasztás miatt azonban nem kizárt ennél magasabb ütemű növekedés sem - fogalmazott a prognoszta.

Az idei első negyedévben bekövetkezett béremelkedésben fontos szerepe volt a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének. A márciusi adatokat külön vizsgálva pedig az is kiderül, hogy abban a hónapban közel 248 ezer forint volt az átlagkereset a nemzetgazdaságban, ami 4,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. Az idén februári átlagkeresethez képest pedig 6 százalékos - több mint tízezer forintos - többletet jelent - értékelte az adatokat Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Márciusban közmunkaprogram nélkül 3 százalékkal, azzal együtt pedig 5 százalékkal nőttek a bruttó keresetek tavaly márciushoz képest. Jelentős volt a béremelkedés a nonprofit szervezeteknél, itt márciusban 8 százalékos volt az éves szintű növekedés.

A reálbérek emelkedése hozzájárul a háztartások fogyasztásának bővüléséhez, ezen keresztül a kiskereskedelmi forgalmat is élénkíti. Ugyanakkor a tartósan magas kereslet az infláció emelkedését eredményezheti az év hátralévő részében.

Kedvező, hogy tavaly október óta fokozatosan nő a létszám a versenyszféra 5 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeinél. A versenyszféra képes volt plusz munkaerőt felszívni az utóbbi időszakban, azaz a közfoglalkoztatás mellett a magánszektor is hozzájárul a foglalkoztatottsági mutatók javulásához - véli az elemző.

Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője szerint az, hogy 58 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma az előző évhez képest, csak átmeneti, lehet azért, mert még nem írták ki a pályázatokat. Véleménye szerint amennyiben tovább feszül a munkaerőpiac és még több embert felszív a közfoglalkoztatási program, akkor az átlagkeresetek még gyorsabban emelkedhetnek, mivel a vállalatok versenybe szállnak majd a munkaerőért.