Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A folyamatosan romló piaci várakozásoknak megfelelő - és a néhány kevésbé rossz előjel ellenére - újabb pocsék hónapot produkált a magyar ipar, az ágazat termelése ugyanis októberben év/év alapon, kiigazítatlanul számolva 1,7 százalékkal zsugorodott az augusztusi 0,5 százalékos és a szeptemberi 3,8 százalékos mínusz után, míg a munkanaphatástól megtisztítva hirtelen 3,8 százalékkal zuhant, az augusztusi 1,7 százalékos és a szeptemberi 0,6 százalékos bővülés után − derül ki a KSH ma publikált előzetes adataiból. Szeptemberhez  képest az egyhavi teljesítményváltozás 0,7 százalékos bővülést mutat. Így az ipar termelési volumene idén az első tíz hónapban összességében már 0,9 százalékkal elmaradt a 2011-es azonos időszakitól. A KSH a részletes októberi adatokat december 14-én közli.

A kilátások stabilan rosszak

A folytatással kapcsolatban kevés okot adnak az optimizmusra a konjunktúraindexek, bár a BMI értéke az októberi 49,9 pont után a tizedik hónapban 52,3 pont volt, újra kissé meghaladva a stagnálást jelző ötvenes szintet. Kitartóan rossz híreket közölt viszont a Kopint-Tárki: az őszi feldolgozóipari konjunktúrateszt csak hajszállal hozott jobb eredményeket, mint a nyári, amely az 1992 óta a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el. A cégek alapvetően recessziós időszakra számítanak a következő egy évben.

Gyorsan romlanak a várakozások

A Reuters novemberi konszenzusa szerint a 2012-es várakozás az iparban már csupán 0,1 százalékos bővülés, míg egy hónappal korábban még 0,4, két hónappal korábban pedig 1,1 százalék volt a konszenzusos érték. A 2013-as prognózisok átlaga pedig jelenleg 3,2 százaléknál jár, szemben az előző havi 3,1, illetve a szeptemberi 3,8  százalékkal.