A Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián a lengyel tárcavezető hangsúlyozta: a visegrádi országok az EU bővítési politikájának sikertörténete.

A V4 ezért támogatja, hogy a keleti partnerség kezdeményezés országait segítsék közelebb kerülni az EU-hoz, nyitva kell tartani előttük az ajtót - közölte.

Radoslaw Sikorski kiemelte: a V4 (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) az egyik legerősebb koalíció Európában, mert a négy ország barátságára épül, arra a barátságra, amely a közös tapasztalatokból és a közösen vallott értékekből fakad. Míg korábban a közép-európai térség gyakran lemaradt a többi európai ország mögött, ma a visegrádi csoport mindig hallatja a hangját - mutatott rá.

Úgy látja, a V4 az együttműködés, a rendszeres konzultáció és a politikák összehangolásának fóruma. Ezzel a kooperációval valódi eredményeket érhetnek el, ezt mutatták a 2014 és 2020 közötti többéves uniós költségvetési keretről folytatott tárgyalások és az országok együttműködése a gázellátásban - magyarázta.

A lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy a visegrádi országok az úgynevezett V4+ formulát is fejlesztik, hiszen ennek révén bármilyen helyzetre gyakorlatias módon reagálhatnak. A V4 szoros kapcsolatot tart az észak- és dél-európai országokkal is - tette hozzá. Megjegyezte: a visegrádi országok tapasztalataik átadásával segíthetik a politikai rendszerváltozást más országokban is, különösen az EU szomszédságában.

Radoslaw Sikorski hangsúlyozta: felmerülhet a kérdés, hogy az-e a hatékonyabb, ha az EU tagállamai önállóan cselekednek, vagy ha összefognak Ukrajna megsegítésére. Kijev és Moszkva felé egyaránt csak akkor van remény a változás elérésére, ha a tagállamok együtt lépnek fel - vélekedett.