A közlemény szerint a július 10-ei határidőig több mint 2100 szervezet regisztrált kitöltőként az ÁSZ informatikai rendszerében. Ez mintegy ötszázzal több, mint az eddigi legnagyobb részvételű 2014. évi integritásfelmérésnél, amelyet 1584 szervezet töltött ki.

A kitöltött elektronikus kérdőívek bekerülnek egy adatfeldolgozó és térképes informatikai rendszerbe, amely kiszámolja az adott szervezet korrupciós veszélyeztetettségére és a velük szembeni kontrollok szintjére vonatkozó indexeket. A felmérési adatok alapján az ÁSZ összefoglaló tanulmányt és a korábbi évekhez hasonlóan intézménycsoporti elemzéseket is készít, ezzel is segítve az intézmények korrupció elleni munkáját.

Az önkéntes felmérésben tapasztalt aktivitás azt mutatja, hogy a költségvetési szervek fontosnak tartják a korrupciós veszélyekkel szembeni ellenálló-képesség javítását - jegyezték meg.

Az ÁSZ egész magyar költségvetési szférára kiterjedő integritás-felmérésének célja a közszféra intézményei korrupciós kockázatának és a kockázatokkal szembeni védettségének feltérképezése, továbbá a közintézmények szervezeti integritásának megerősítése. Az önkéntes felméréshez minden költségvetési szerv csatlakozhatott.

Az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységét július 6-án az országgyűlés is megerősítette a 2014. évi ÁSZ-beszámoló elfogadásáról hozott határozatában - tették hozzá.