Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Duna áradása miatti vészhelyzetre tekintettel felmérte az energiaellátást veszélyeztető tényezőket. A Dunán kialakult árvízhelyzet miatt a hivatal elnöke rendkívüli tájékoztatást kért az engedélyesektől arra vonatkozóan, hogy a veszélyeztetett területeken milyen intézkedésekre volt szükség, illetve mi várható az elkövetkező napokban. A beszámolókból a MEKH jelentése szerint kiderült, hogy a társaságok felkészültek a veszélyhelyzet kezelésére.

Készültek

A megelőzés érdekében az engedélyesek számos, a folyamatos energiaellátást biztosító fejlesztést végeztek a veszélyeztetett területeken, miután az ágazati törvények értelmében fel kell készülniük a krízis elleni védekezésre. A villamos energia, földgáz, illetve távhő szolgáltatók több helyen is végeztek olyan hálózati átalakításokat, melyeknek köszönhetően a különleges helyzetbe került területeken már csak olyan hálózatrészeket, transzformátorállomásokat kell kikapcsolni, amelyek az elöntött területen lévő fogyasztókat látják el. Például Budapesten, a Népszigeten a villamos energia közcélú hálózatot úgy építették át, hogy az az áradás alatt se kerüljön víz alá.

A kikapcsolásra általában ott kell sort keríteni, ahol fogyasztói berendezések vagy mérőhelyek kerülnek víz alá, így a villamos energia ellátás kikapcsolására volt szükség Nagymaros és Kismaros térségében. Várhatóan a Római parton is szükség lesz ilyen beavatkozásra - közölte lapunkkal a hivatal. Földgáz esetében Győr környékén néhány fogyasztót érintettek a kikapcsolások, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Nagymaros, Szentendre, Szob, Tahitótfalu, Verőce, Leányfalu térségében 133 fogyasztási helyen kapcsolták ki a gázszolgáltatást. Baja környékén körülbelül 155 fogyasztási helyet érinthet a szolgáltatás szüneteltetése az elkövetkező napokban. A szigetmonostori földgáz átadó állomás (hozzá tartozó települések: Szigetmonostor, Pócsmegyer, Tahitótfalu, Dunabogdány, Kisoroszi, Visegrád, Dömös, Pilismarót) körülbelül 5640 fogyasztót lát el, amelyből mintegy 300 fogyasztó ellátása veszélyeztetett; a szentendrei átadó (hozzá tartozó települések: Szentendre, Leányfalu)hozzávetőleg 9000 felhasználót lát el, ebből megközelítőleg 200 felhasználó ellátása veszélyeztetett az áradás miatt.

A társaságok mindemellett a létszámot bővítve megerősítették készenléti állományukat és felvették a kapcsolatot a katasztrófavédelem helyi szervezeteivel. Közösen feltérképezték azon területeket, ahol várhatóan szükség lesz az ellátás szüneteltetésére, illetve bejárták azon területeket, melyek várhatóan víz alá kerülnek. A társaságok a veszélyhelyzet kezelését szabályozó ügyrendet, krízistervet készítettek, és felkészültek a lakosság tájékoztatására is. Ezzel együtt a veszélyhelyzet alatt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaellátás biztosítását és a társaságok intézkedéseit.

Nincs veszélyben az oktatóreaktor

Már egy héttel ezelőtt, a nyári karbantartási munkák megkezdése céljából leállítottuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) működő oktatóreaktort, az csak az egyetemi oktatási időszakban üzemel - mondta el érdeklődésünkre Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Ebben az állapotában sem hűtést, sem villamosenergia-ellátást nem igényel, ennek következtében az árvíz nem okozhatja biztonsági funkciók elvesztését.

 

A BME Nukleáris Technikai Intézetének oktatóreaktora (a kép közepén látható kupola ).

Az oktatóreaktort az 1960-as évek közepén úgy tervezték meg, hogy a bejárat szintje a várható legmagasabb vízállás szintje fölött marad. Az oktatóreaktor a BME középső kampuszán, a Dunához viszonylag közel helyezkedik el. Ennek a területnek a magassága 104 mBf (Balti-tenger szintje fölötti szint), ami felette van a jelenleg előre jelzett tetőzési szintnek (a terület és a Duna közötti felső rakpart pedig még ennél is magasabban helyezkedik el).

Ezzel együtt, az oktatóreaktor környékén, a BME középső kampuszán az udvartéren a csatornarendszeren keresztül visszafolyt Duna-víz jelenhet meg. Az épület elárasztása az anyagi kár, a laboreszközök károsodása miatt lenne nagyon kedvezőtlen Aszódi Attila szerint. Az árvízre való felkészülés keretében többek között megvizsgálták az oktatóreaktorba futó közművezetékek csatornáit, az árvíz ideje alatt pedig rendszeresen ellenőrizni fogják ezeket. Az egyetem középső kampuszának árvízi helyzetétől függően további intézkedésekre - például aknafedelek homokzsákos védelmére - kerülhet sor a következő napokban.