A Kopint-Tárki vezető kutatója szerint jelenleg lassan közelítjük a lengyelországi arányt, ahol a népesség 4-5 százaléka dolgozik külföldön.

Azt, hogy mennyien terveznek hosszabb távra, a migránsok rejtőzködő volta miatt ugyancsak lehetetlen megmondani, de az biztos, hogy miként az elvándorlók száma emelkedik, úgy növekszik ezen belül azok aránya, akik - átmenetileg - biztosan nem térnek haza.

Ha a migráció egyszer elindul, nehéz megállítani - véli Hárs,. mondván: minél többen élnek kint, annál több a tapasztalat, a kapcsolat, amely másokat is hozzásegíthet a beilleszkedéshez, az elhelyezkedéshez egy idegen országban. A kutató nem tartja reálisnak, hogy a Magyarország a közeljövőben képes lesz hazavonzani a migránsokat. "Aki elment, az megfizette a távozása árát, mindenféle értelemben. Jelen pillanatban pedig sem a magyar gazdaság, sem a szociális ellátórendszer, sem a közhangulat nem olyan, ami vonzó lehetne. Nincsenek munkahelyek, beruházások, nincs gazdasági növekedés, és nincs igazán kilátás sem arra, hogy ez hamarosan megváltozna" - fogalmazott Hárs a lapnak.