A hozam- és tőkegaranciát tekintve elsődleges befektetési lehetőséget kínálnak az állampapírok, miután a magyar állam 100 százalékos garanciát vállal a kifizetésekre. A Magyar Államkincstár (MÁK) központi költségvetési szervként valamennyi megyében jelen van, az országban 81 értékesítési pontja található.

Az államkincstár naponta átlagosan 1300 milliárd forint pénz kezelésében vesz részt, csaknem egymillió ember illetményszámfejtését látják el, és több mint 13 ezer intézmény számláját vezetik.

Idén január 1-jétől az agrár-vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatos kérelemkezelési és kifizetési feladatokat is ellátja. A gazdáknak idén mintegy 35 milliárd forint támogatást juttattak. Emellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) az államkincstár közreműködő szervezeti feladatokat lát el, ezzel kapcsolatban döntések, szerződéskötések tömkelege várható, és az államkincstárnál felkészültek az elkövetkező hónapokban várható kifizetésekre - írta az MTI.

Az államkincstár a lakossági állampapírállomány mintegy 20 százalékát kezeli. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. az idén első alkalommal a lakossági állampapírok értékesítésében való részesedésük szerint is értékelte a forgalmazásban részt vevő partnereit. A MÁK a lakossági állampapír értékesítés második helyezettje lett a 2016-os évben elért eredményei alapján, az első az OTP Bank Nyrt., a harmadik pedig az MKB Bank Zrt. lett.

Külön felhívta a figyelmet a babakötvényre, amelynél csaknem 50 százalékkal emelkedett az állománnyal rendelkezők száma. Mintegy 100 ezer babakötvény-tulajdonosról számolt be, akik kizárólag a kincstár intézményhálózatán keresztül juthatnak ehhez a termékhez. A babkötvényhez 42 500 forint összegű életkezdési támogatás jár, ezen túlmenően az éves megtakarítások után 10 százalék állami támogatás is, évente maximum 6 ezer forint összegben. Ez a kötvény infláció felett 3 százalékos hozamot nyújt, amit a kedvezményezett 18 éves korától mind lakásvásárlásra, mind továbbtanulásra felhasználhat.

Egyre többen használják az államkincstár mobil-, web- és telekincstár szolgáltatásait is - sorolta Dancsó József.