Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben az adminisztratív kényszer miatt magas az aktivitási ráta, valamint csúcsközelben maradt a foglalkoztatási ráta, a munkanélküliség aránya egyre feljebb emelkedik a kétszámjegyű tartományban, alapvetően a kifutó közfoglalkoztatásnak és más szezonális hatásoknak köszönhetően. Tavaly az utolsó három hónap átlagában ugyanis az utóbbi index a KSH ma reggeli közlése szerint a 15−74 évesek körében 10,7 százalékra nőtt − ez megegyezik az egy évvel korábbival, illetve egy hajszállal jobb a 2010 véginél.

A tavalyi utolsó hónapban − az előző havi ötezres emelkedés után − újabb nyolcszázzal, 468,3 ezer főre nőtt az állástalanok száma, míg a foglalkoztatottaké 16,4 ezerrel csökkent. Így az utóbbi egy évben 58 ezer fővel lett több foglalkoztatott, míg állástalanból 9 ezerrel talált többet a KSH. A rossz tavalyi utolsó hónapok miatt már csupán kis mértékben javult tavaly a foglalkoztatottság: a 15−74 éves korosztályban 2012. október−december átlagában a férfiak közül 2,105 millióan voltak állásban, 25 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, e szegmensben a foglalkoztatási arány egy év alatt 0,8 százalékponttal, 57,2 százalékra nőtt. A nőknél az 1,804 milliós szám egy esztendő alatt 33 ezres növekedést jelent, aktivitási arányuk egy százalékponttal, 45,4 százalékra erősödött.

Az éves számok kissé javultak

Így 2012 egészében a 15-74 éves korcsoportban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 66 ezer fővel, 3 millió 878 ezer főre nőtt, míg a foglal­koztatási ráta 0,9 százalékponttal, 50,6 százalékra emelkedett 2011-hez képest. A munkanélküliségi ráta viszont nem került lejjebb: a múlt év egészében az állástalanok átlagos száma 476 ezer fő, az előző évihez képest alig változott, míg a 10,9 százalékos munkanélküliségi ráta megegyezett a 2011-essel.

Nem javul a helyzet

Piaci vélemények szerint a következő hónapokban nem várható javulás. A magánszektorban ugyanis a foglalkoztatás továbbra is visszaesőben van, nincsenek beruházások, munkahelyek döntően a közfoglalkoztatásban jöttek létre, ám télen azok jórészt kifutnak, a folytatás a tavaszi hónapokra marad. A következő egy-két évben valószínűleg marad a 10,5−11,0 százalék között munkanélküliségi ráta. Az aktívak száma a következő hónapokban is nőhet a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata miatt.

Az NGM nem így látja

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint "tovább folytatódtak a pozitív trendek a foglalkoztatottság alakulásában". A 2012. október-decemberi időszakban továbbra is töretlen a foglalkoztatottak számának 29 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyított adatokat tekintve. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma 58 ezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 851 ezerről 3 millió 909 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 51,1 százalékra nőtt a 2011 hasonló időszakában elért 50,2 százalékról.

A tárca a KSH adataiból kiemeli: mind a férfi, mind a női foglalkoztatási mutatók javultak, ráadásul a foglalkoztatási ráta mindegyik iskolai végzettség kategóriában (legfeljebb alapfok, középfok érettségi nélkül, középfok érettségivel, felsőfok) javult és korcsoportos bontásban a 60-64 éves korosztályon kívül minden korcsoportban emelkedett a foglalkoztatottságot jelző hányados.

Ugyanakkor leszögezi a közlemény: " a kedvezőtlen európai makrogazdasági környezet ellenére a kormányzat tartja magát egyik fő prioritásához és további intézkedéseket kíván tenni a foglalkoztatottsági szint emelése érdekében, többek között szabad vállalkozási zónák létrehozásával a kifejezetten hátrányos helyzetben lévő településeken.