Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Február hónapban az előző havi értéknél tízszer nagyobb mértékben, 72 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya.

A legkedveltebb ebben a hónapban is a PMÁK volt, amelyből 44 milliárd forint összértékben vásárolt a lakosság. Ezen belül a növekedés motorja 28 milliárd forintos állományával az új, ötéves futamidejű, az előző év átlagos fogyasztói árindexén felül 4 százalékos kamatprémiumot biztosító kötvény volt. A futamidőtől függően jelenleg 1,2-2,5 százalék kamatprémiumot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 4 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt szintén a lakosság vásárlásainak volt köszönhető. A Babakötvények állománya 600 millió forinttal, míg a Féléves Kincstárjegyeké (FKJ) 400 millió forinttal emelkedett az év második hónapjában. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége 2 milliárd forinttal nőtt. A Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) állományának héthónapnyi folyamatos csökkenését követően februárban megfordult a folyamat, a 21 milliárd forint összegű többletvásárlásból azonban 14 milliárd forintnyit az intézményi befektetők vásároltak meg.

Az éves változást tekintve február végére 79 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a KKJ-re 16 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 4 milliárd, a PMÁK-ra 34, a BMÁK-ra 19 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 5 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 1 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

2015. február végére a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya 2490 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1105 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 33,5 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 360 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 589 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 391 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 11,5 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,6 milliárd euró volt február végén.